ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Προς παράταση το πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ των έξυπνων πόλεων

Προς παράταση το πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ των έξυπνων πόλεων

Ιδιαίτερα πιθανή είναι η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων από 315 δήμους σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος 230 εκατ. ευρώ για το ψηφιακό μετασχηματισμό των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της χώρας. Ήδη, η αρχική καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, έχει παραταθεί για τις 30 Νοεμβρίου. Εάν κι εφόσον η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας το ζητήσει, η ισχύς του προγράμματος ενδέχεται να παραταθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του πρώτου σταδίου (90 εκατ. για 16 δήμους και τα Τρίκαλα) που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και του δεύτερου σταδίου 230 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

«Για την υποβολή των προτάσεων έχει δοθεί χρονική προθεσμία έως 30 Νοεμβρίου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιπλέον σύντομης παράτασης έως το τέλος του 2022, εφόσον αιτηθεί σχετικά η ΚΕΔΕ» αναφέρει ο κ. Λιβάνιος.

Κατά πληροφορίες, παρότι οι Δήμοι έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη δράση, η διαδικασία της υποβολής προτάσεων πραγματοποιείται με βραδύτερους, σε σχέση με τους αρχικά αναμενόμενους, ρυθμούς. Με τα δεδομένα αυτά, η παράταση της ισχύος του προγράμματος μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Λιβάνιος για το πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ:

– στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχαν άνω των 200 στελεχών των δήμων

– τα 230 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν σε όλους τους δήμους της χώρας ανάλογα με τον πληθυσμό τους, με ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης 210.000 ευρώ

– «Η ύπαρξη, εκ των προτέρων, καθορισμένου ποσού για κάθε δήμο δίνει την ευχέρεια χρόνου να ετοιμάσει ο οικείος ΟΤΑ το μείγμα των προτάσεών του, δίχως κίνδυνο να απωλέσει χρήματα. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και ο μικρότερος δήμος της χώρας έχει τη δυνατότητα προετοιμασίας της πρόσκλησής του δίχως να ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας των πόρων του».

– Κάθε δήμος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από 38 διαφορετικές δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες του.

-Σε ορισμένες δράσεις (π.χ. δημοσιότητας) τέθηκε ανώτατο χρηματικό ύψος δαπάνης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερκοστολόγησης

-Στους μεγάλους πληθυσμιακά δήμους, η προκήρυξη του έργου θα γίνει αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα βάσει του νόμου 4412/2016 (για τις δημόσιες συμβάσεις) και κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, με έναν μόνο διαγωνισμό για το σύνολο του έργου κάθε δήμου, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο κατάτμησης του όλου έργου

Όσον αφορά τη πρώτη φάση του προγράμματος ύψους 90 εκατ. ευρώ (αφορά 16 δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και το δήμο Τρικκαίων), ολοκληρώνεται η υποβολή των 17 τεχνικών δελτίων στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ). Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των έργων πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News