Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 10:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Μπαίνει στην αύξηση κεφαλαίου η Lyktos του Μ. Σάλλα

Παγκρήτια Τράπεζα: Μπαίνει στην αύξηση κεφαλαίου η Lyktos του Μ. Σάλλα

Η Lyktos Participations θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της 20% και το ρόλο της ως Βασικού Μετόχου και Στρατηγικού Επενδυτή, δηλώνει ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Lyktos Group.

«Επιδίωξή μας είναι», αναφέρει ο κ. Σάλλας, «η περαιτέρω ουσιαστική συμβολή της Παγκρήτιας στην ανάπτυξη της Κρητικής Οικονομίας και στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κοινότητας, με την επέκταση της Τράπεζας στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Πιστεύουμε ότι η Οικονομία βρίσκεται ιστορικά, σε εξαιρετικά θετική αφετηρία, έχοντας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, σοβαρή οικονομική μεγέθυνση και προπαντός μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το Τραπεζικό Σύστημα θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται για την ελληνική επιχείρηση και την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας.

Η Παγκρήτια Τράπεζα μετά την Αύξηση Κεφαλαίου, τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση του δικτύου και των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, θα είναι σύντομα έτοιμη να εκπληρώσει και αυτή τον ρόλο της δημιουργώντας οφέλη για τους πελάτες, τους μετόχους και τα στελέχη της».

Όπως έχει γράψει το MR, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας συγκέντρωσε το ποσό των 35 εκατ. ευρώ κατά το στάδιο της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής των παλαιών μετόχων, στο οποίο δεν συμμετείχε η Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκρήτιας η ΑΜΚ καλύφθηκε κατά ποσοστό 35,24%, με την καταβολή συνολικού ποσού ύψους ευρώ 34,78 εκατ. ευρώ περίπου, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην έκδοση 27,83 εκατ. νέων μετοχών. Η διοίκηση της Παγκρήτιας εκτιμά ότι «το παραπάνω ποσοστό είναι ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα το οποίο θα επιτρέψει στην τράπεζα να ολοκληρώσει τις προσπάθειές της για τη συγκέντρωση του ποσού που έχει προγραμματιστεί και να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επιχειρηματικού και κεφαλαιακού της πλάνου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, που σύμφωνα με την διοίκηση έχει παράσχει «την αμέριστη στήριξή της τόσο στην ΑΜΚ όσο και στην προετοιμασία της». 

Στην αύξηση συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα, που κατείχε ήδη ποσοστό 7,17%, αλλά και οι τρεις συστημικές τράπεζες Alpha, Eurobank (συμμετείχε με ποσοστό 3,8%) και Τράπεζα Πειραιώς που συνεισέφεραν συνολικά – μαζί με την Εθνική – 15,5 εκατ. ευρώ. Κατά το στάδιο των προεγγραφών, όπως ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα συμμετείχε και η εταιρεία Green Hydepark investment, η οποία προέβη στην απόκτηση ποσοστού 7,9% επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, μέσω εξαγοράς 6,25 εκατ. κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες φέρουν και το δικαίωμα άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που τους αναλογεί. Η Green Hydepark investment που εδρεύει στην Λευκωσία της Κύπρου είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Μουνδρέα και συμμετείχε στην ΑΜΚ εξαγοράζοντας τα δικαιώματα που είχε στην Παγκρήτια ο Θ. Αγγελόπουλος μέσω της Alpha Ocean Developments.

Διαβάστε επίσης: 

Παγκρήτια Τράπεζα: Κάλυψη 35,24% της ΑΜΚ και επαφές με νέους επενδυτές

Στάση αναμονής από τον Μιχάλη Σάλλα στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News