Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 09:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Επενδύσεις 49,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.µ. επί της οδού Χειµάρρας στο Μαρούσι ήταν η σηµαντικότερη αγορά το α΄ εξάµηνο.

Prodea: Επενδύσεις 49,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Σηµαντική «ώθηση» αναµένεται να προσφέρουν στην Prodea Investments οι επενδύσεις της στην αγορά γραφείων, οι οποίες ανήλθαν σε 49,3 εκατ. ευρώ, µόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαµήνου. Η σηµαντικότερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάµηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.µ. στη συµβολή των οδών Χειµάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγµένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όµορα οικόπεδα 10,4 στρεµµάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόµβου της Αττικής Οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάµενων κτισµάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά») και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.µ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, το χαρτοφυλάκιο γραφείων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8,1% σε αξία, συγκριτικά µε το πρώτο εξάµηνο του 2021 και διαµορφώνεται στο 48,9% (υπολογίζοντας και τα γραφεία που έχει αποκτήσει η εταιρεία εκτός Ελλάδας). Αντίστοιχα, τα έσοδα από τα κτίρια γραφείων αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο φετινό εξάµηνο, αποτελώντας το 46,8% του συνόλου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαµήνου ξεκίνησε η λειτουργία του νέου βιοκλιµατικού κτιρίου γραφείων της Prodea. Ο λόγος για το eLement, που βρίσκεται στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι.

Αντίστοιχα, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου διαµορφώνεται πλέον σε 2,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 130 εκατ. ευρώ, σε σχέση µε το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του 2022, το µέγεθος προβλέπεται να έχει αυξηθεί σε 2,52 δισ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι εντός του Νοεµβρίου η Prodea αναµένεται να αποκτήσει το υπόλοιπο µερίδιο από την εταιρεία «όχηµα», στην οποία έχει συνεπενδύσει µε την Dimand Real Estate και η οποία έχει αναπτύξει το νέο κτίριο γραφείων της Kaizen Gaming (Stoiximan) στο Μαρούσι, πλησίον του κόµβου της Αττικής Οδού.

Σχετική έκθεση της Axia προβλέπει ότι κατά τη χρήση του 2022 η εισηγµένη θα ξεπεράσει σε έσοδα τα 148,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρµοσµένα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα διαµορφωθούν σε 114,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 70,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάµηνο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13,2% σε 73,5 εκατ. ευρώ, από 64,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Τα δε λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,7% σε 102,5 εκατ. ευρώ, από 99,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από την αναπροσαρµογή των ακινήτων στην εύλογη αξία (57,2 εκατ. ευρώ αµετάβλητα από πέρυσι), τα κέρδη EBITDA διαµορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 5% σε ετήσια βάση. Αυτήν την περίοδο, η Prodea Investments προχωράει την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.µ. νέων κτιρίων.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News