ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιταχύνει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων – Στην Intrum το χαρτοφυλάκιο Souk της doValue

Επιταχύνει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων – Στην Intrum το χαρτοφυλάκιο Souk της doValue

Στην κυριότητα της Intrum Investments Greece, περνά το χαρτοφυλάκιο Souk αξίας 2,6 δισ. ευρώ, που η Eurobank είχε μεταβιβάσει στην doValue στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo. Το χαρτοφυλάκιο Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ αποτέλεσε την πρώτη τιτλοποίηση που εντάχθηκε στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή τον Ιούνιο του 2020 και η μεταβίβαση τμήματος του αρχικού πακέτου αποσκοπεί στην ενίσχυση των εσόδων της τιτλοποίησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στο επιχειρησιακό πλάνο που είχε καταθέσει ο επενδυτής στο υπουργείο Οικονομικών.

Επενδυτής στην εν λόγω τιτλοποίηση ήταν ο ιταλικός όμιλος doValue, ο οποίος μεταβίβασε τμήμα του πακέτου στην Intrum Investments Greece, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του σουηδικού ομίλου της Intrum στην Ελλάδα. Η συναλλαγή Souk, όπως ονομάζεται το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο αποτελεί την μεγαλύτερη συναλλαγή που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στην δευτερογενή αγορά των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, μετά την πώληση στο επενδυτικό κεφάλαιο Waterwheel δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico, συναλλαγή που είχε προσυμφωνηθεί. 

Ο αρχικός επενδυτής των δυο τιτλοποιήσεων, Cairo και Mexico, δηλαδή η doValue, διατηρεί πλέον ως servicer την διαχείριση αυτών των δανείων, μεταβιβάζοντας ουσιαστικά την κυριότητα του τμήματος ενδιάμεσης διαβάθμισης, δηλαδή του mezzanine τίτλους. 

Όπως έχει γράψει το MR η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, δηλαδή η πώληση από funds σε άλλα funds, αναμένεται να επιταχυνθεί το 2023, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την επίτευξη των στόχων των μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την στήριξη του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή. Στη βάση αυτή οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά των τιτλοποιημένων δανείων – Davidson Kempner, Intrum και doValue – προχωρούν ήδη σε πωλήσεις μικρότερων πακέτων, τα έσοδα από τις οποίες προορίζονται στο να ενισχύουν τα έσοδα των business plan που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η Intrum Investments Greece επικεφαλής της οποίας είναι κ. Άκης Μπης, ενισχύει την παρουσία της στην χώρα μας, καθώς οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 4 χρόνια που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ.  Είχε προηγηθεί στις αρχές του χρόνου η συμφωνία με την CarVal Investors για την εξαγορά του 60% του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Earth), που είχε πωληθεί από την Εθνική τράπεζα το 2018. Το χαρτοφυλάκιο Earth – που ήταν απλή πώληση και όχι τιτλοποίηση – είχε εξαγοραστεί τότε κατά 60% από την CarVal και κατά 40% από την Intrum, η οποία εξαγόρασε πλέον το σύνολο του χαρτοφυλακίου. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο Earth, ο όμιλος Intrum έχει επενδύσει επίσης στο χαρτοφυλάκιο Eclipse που πουλήθηκε από την Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Aeolus που εξαγόρασε από την PQH, καθώς και το Iris που μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στην αγορά των τιτλοποιημένων δανείων η Intrum Investments Greece έχει επενδύσει στο mezzanine τμήμα των χαρτοφυλακίων Phoenix, Vega, Sunrise I και II, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, 4,9 δισ. ευρώ, 7,2 δισ. ευρώ και 2,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα που μεταβίβασε η τράπεζα Πειραιώς και εκκρεμεί η συναλλαγή Sunrise III, αξίας 600 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Συνεργασία Pimco – CarVal στα κόκκινα δάνεια – Ανοίγει η δευτερογενής αγορά

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

Κόκκινα δάνεια: Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News