ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ

Με γοργό βήμα προχωράει το σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα, η γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας προχώρησε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η Eurobank, όπως έχει αναφέρει από την 1η Δεκεμβρίου, η εφημερίδα «Καθημερινή», δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. Όπως εξηγούν πηγές με γνώση, η αρχιτεκτονική που υιοθετήθηκε προκειμένου να λάβει χώρα η ΑΜΚ, που καλύφθηκε από την ΕΕΣΥΠ, διασφαλίζει ότι τα 100 εκατ. ευρώ δεν θα θεωρηθούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Κι αυτό, δεδομένου ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, με βασικό, βέβαια, μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της εθελουσίας εξόδου συνολικά περίπου 2.000 εργαζομένων. Η πρώτη αυτή φάση θα περιλαμβάνει, κατά προσέγγιση, την οικειοθελή αποχώρηση από την εταιρεία 1.000 ατόμων, ενώ, συνολικά, η εθελουσία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως δύο χρόνια. Το κόστος ανά εργαζόμενο που αποχωρεί τοποθετείται, μεσοσταθμικά, σε περίπου 70.000 ευρώ.

Πυλώνα του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας αποτελεί και η είσπραξη ποσού 180 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με οφειλές από την καθολική υπηρεσία για τα έτη 2013-2020.

Μέσω των εισροών της ΑΜΚ και της εξόφλησης των οφειλών της καθολικής υπηρεσίας, τα ΕΛΤΑ θα χρηματοδοτήσουν την εθελουσία έξοδο, αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, την αναβάθμιση των συστημάτων και την αυτοματοποίηση των κέντρων διαλογής.

Τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν μηνιαίο έλλειμμα της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ και απασχολούν 5.500 εργαζόμενους.

Το 2019 η εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια 68,5 εκατ. ευρώ, κόστος πωλήσεων ύψους 341,5 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 355,6 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News