Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 18:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 προϊόντα κατά της ακρίβειας 

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 προϊόντα κατά της ακρίβειας 

Ένα «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 βασικά προϊόντα από 20 διαφορετικές κατηγορίες, στις τιμές των οποίων θα γίνει προσπάθεια συγκράτησης αυξήσεων, θα παρουσιάσουν τα σούπερ μάρκετ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ και της ΕΣΕΕ. Στην εν λόγω δράση θα συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα σε κάθε «καλάθι» θα πρόκειται για συγκεκριμένους κωδικούς επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που θα επιλέγει η κάθε αλυσίδα και θα παραμένουν τα ίδια, έτσι ώστε να ελέγχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τις διακυμάνσεις των τιμών. 

Στο μέτρο αυτό, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση από την πλευρά των προμηθευτών και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας την επόμενη εβδομάδα. 

Η παραπάνω πρωτοβουλία δεν είναι δεσμευτική για τα σουπερ μάρκετ, καθώς όπως διευκρίνησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν πρόκειται για «πάγωμα τιμών» αλλά ούτε για «συμφωνία κυρίων» για τη συγκράτηση των τιμών. «Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, στην ουσία πρόκειται περισσότερο για επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο, καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα προβάλλουν, όπως άλλωστε κάνουν ήδη και για τις προσφορές σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιες πιο συγκεκριμένες προσφορές, ενώ θα υπάρχει και μια πιο στενή παρακολούθηση συγκεκριμένων προϊόντων.  

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενεργειακό και μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα μπλακ άουτ. Ειμαστε επαρκέστατα προετοιμασμένοι για αυτό. Θα είμαστε μία από τις τυχερές ενεργειακά χώρες χάρη στην καλή δουλειά της κυβέρνησης και δεν έχουμε τέτοια ζητήματα» ενώ πρόσθεσε «η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στον κλάδο για να λύνει θεσμικά προβλήματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλή μας συνεργασία αλλά και θα παρακολουθούμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεών».

Τέλος ο υπουργός επανέλαβε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα είναι συνεχείς και εντατικοί σχετικά με το περιθωριο του κέρδους στα σημαντικά προιόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δυσκολες συνθήκες.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News