ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To μεγάλο στοίχημα του ΟΤΕ στις ηλεκτρονικές πληρωμές 

To μεγάλο στοίχημα του ΟΤΕ στις ηλεκτρονικές πληρωμές 

«Σε 10 χρόνια από τώρα ο κλάδος των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να αποδίδει τα ίδια έσοδα με τις τηλεπικοινωνίες». Με αυτή την πρόβλεψη που έκανε ευφυολογοντας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την παρουσίαση της νέας εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών «payzy by Cosmote», ανέδειξε το μέγεθος της προσοχής που δίνει ο όμιλος στο νέο κλάδο που εγκαινιάστηκε επίσημα χθες. «Θέλουμε να διαταράξουμε τη σχέση που έχουμε με τα μετρητά», τόνισε ακόμη κ. Τσαμάζ προσθέτοντας πως η «νέα εφαρμογή θα υποστηρίξει και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σύνολό τους». 

Το μέγεθος του στοιχήματος που βάζει o OTE φαίνεται και από τις υπηρεσίες που προσφέρει η νέα εφαρμογή. Πέρα από την -κλασική πλέον ψηφιακή κάρτα- με την οποία μπορεί κάποιος να κάνει όλες τις πληρωμές του η νέα εφαρμογή έρχεται με επιπλέον λειτουργίες που διευκολύνουν την αποστολή χρημάτων μεταξύ των χρηστών της εφαρμογής αλλά και το «σπάσιμο» των λογαριασμών. Υπηρεσίες που αποκτούν νόημα, όταν όλοι χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως έδειξε και η περίπτωση της Venmo, της εταιρείας πληρωμών που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία στις ΗΠΑ και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Paypal. Σήμερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Venmo αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές συναλλαγών και μεταφορών χρημάτων, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 30. 

Οι νέες λειτουργίες 

Ειδικότερα, το payzy διαθέτει την λειτουργία «Chat & Pay» με την οποία οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα με τους φίλους τους και ταυτόχρονα να ζητήσουν ή να στείλουν χρήματα ο ένας στον άλλον, μέσω chat. Ακόμη, με την υπηρεσία «Split it», ο χρήστης μοιράζεται αυτόματα τα κοινά έξοδα με την παρέα, την οικογένεια ή τους φίλους του. Ένα έξοδο μπορεί να μοιραστεί ισομερώς ή με ακριβές ποσό ανά άτομο και μπορεί να αφορά από το μοίρασμα ενός μοναδικού εξόδου όπως ποτά/φαγητό, σινεμά, μέχρι μεγαλύτερους λογαριασμούς όπως τα έξοδα των διακοπών η και επαναλαμβανόμενους λογαριασμούς όπως το μοίρασμα των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας.

Επιβραβεύσεις και bonus 

Αν και τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την αναμενόμενη ανάπτυξη της εφαρμογής σε αριθμό χρηστών/πελατών, το λανσάρισμα του payzy συνοδεύεται με σημαντικά κίνητρα για όσους το επιλέξουν, γεγονός το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δείχνει πως θα ακολουθηθεί μια επιθετική πολιτική μαρκετινγκ για να αυξηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι χρήστες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα επιβράβευσης της χρήσης της εφαρμογής για πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, το οποίο προσφέρει χρήματα και όχι «πόντους» όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα οι χρήστες της εφαρμογής επιβραβεύονται με 1 «vόμισμα» για κάθε 1 ευρώ που μεταφέρεται μέσω της εφαρμογής, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,01 ευρώ. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών, κερδίζει 1 ευρώ το οποίο μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει είτε μέσω πληρωμών, είτε μέσω μεταφοράς. Επιβράβευση 5 ευρώ δίνεται και για κάθε νέο χρήστη που προσκαλεί κάποιος. 

Τέλος, αν και η εφαρμογή απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής που χρησιμοποιεί, οι συνδρομητές Cosmote επιβραβεύονται και με δωρεάν απεριόριστα data για ένα μήνα. Ο κ. Τσαμάζ δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες προωθητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα. 

Οι προοπτικές των e-payments 

H νέα κίνηση του ΟΤΕ έρχεται σε μια περίοδο που αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας. Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε (2021) πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα νούμερα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

Αντίστοιχα, με εσωτερική έρευνα του Ομίλου ΟΤΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη για τα e-payments, έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε η σχεδόν καθολική χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, του web banking και μικρότερη του mobile banking. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

Η Cosmote Payments 

Το payzy αποτελεί εφαρμογή της COSMOTE Payments, η οποία ιδρύθηκε τo 2018 και είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ, πρόκειται για μια από τις εταιρείες του ομίλου που εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο για επέκταση σε νέες αγορές όπως οι online παραγγελίες- διανομές (BOX), οι ασφάλειες Cosmote Insurance κλπ. 

Η Cosmote Payments, tον Ιούλιο του 2020 πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια. 

Τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησαν οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας σε επίπεδο Β2Β, όπως η εκκαθάριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες (το λεγόμενο acquiring services). Αρχικά καλύπτονταν οι ανάγκες των ψηφιακών καναλιών του Ομίλου ΟΤΕ (όπως COSMOTE App, BOX, WHAT’S UP App, germanos.gr, cosmote.gr) και μετά προστέθηκαν τα φυσικά κανάλια πωλήσεων (τα καταστήματα δηλαδή του Ομίλου), με την εγκατάσταση φυσικών τερματικών (POS). Αρχικά, δηλαδή, η εταιρεία λειτουργούσε μόνο για τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ. 

Σήμερα, η COSMOTE Payments μπαίνει στην λιανική με το payzy by COSMOTE. Μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, εντελώς ψηφιακή, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών.

Κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκέμβριου 2021 από τα τερματικά της COSMOTE Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές, με αξία 226 εκατ.ευρώ.  Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, με αξία 679 εκατ. ευρώ

Πλέον η COSMOTE Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές. Ο κύκλος εργασιών της από αυτή τη δραστηριότητα και μόνο θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Payzy: H νέα εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών από την Cosmote 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News