ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Τρεις υποψηφιότητες για τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

ΤΧΣ: Τρεις υποψηφιότητες για τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται η πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, οι τρεις υποψήφιοι είναι Goldman Sachs, JP Morgan και Bank of America και μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει τον καταλληλότερο προκειμένου να «τρέξει» την διαδικασία διάθεσης του πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας, στην οποία το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3%.

Η διαδικασία κινήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει υποβάλει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% της Εθνικής.

Το ενδιαφέρον του PIF, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει due diligence στην Εθνική τράπεζα, έχει πάρει χαρακτήρα αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με το ΤΧΣ, το οποίο δεσμεύεται έως τα τέλη Νοεμβρίου να μην διεξάγει αντίστοιχες – επίσημες τουλάχιστον – συζητήσεις με άλλον ενδιαφερόμενο.

Έχει προηγηθεί η πρόσληψη της Rothschild, ως συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης που θα συντάξει έως τα τα τέλη Νοεμβρίου την έκθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης με βάση την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συντάξει σύμφωνα με τον νόμο «αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα».

Ο σύμβουλος διάθεσης με βάση τις τρεις υποψηφιότητες και ο οποίος θα επιλεγεί με την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, θα υποβάλλει με την σειρά του στο ΤΧΣ έκθεση αποτίμησης και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής, εφόσον αυτή προχωρήσει.

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει ο νέος αναθεωρημένος νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ, «προκειμένου να λάβει την απόφαση περί διάθεσης, το Ταμείο λαμβάνει έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε σχετικές συναλλαγές». Η έκθεση εκπονείται εν όψει σχεδιαζόμενης διάθεσης για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την εισήγηση του συμβούλου διάθεσης προς το Ταμείο για τα ακόλουθα:

(α) πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης,

(β) αποτύπωση και αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά,

(γ) αιτιολογημένη πρόταση της πλέον ενδεδειγμένης δομής της συναλλαγής.

Η έκθεση συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα αναφοράς για τη διάθεση των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων. Στην έκθεση αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Συμπληρωματικά το Ταμείο θα στηριχθεί σε μια ακόμη έκθεση αποτίμησης από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο με κύρος και εμπειρία σε σχετικά θέματα και ειδικά στην αποτίμηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ιδιότητα του οποίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης.

Ο νόμος προβλέπει την διάθεση μετοχών σε τιμή που μπορεί να υπολείπεται της τρέχουσας χρηματιστηριακής ή της πιο πρόσφατης τιμής κτήσης από το Ταμείο, ενδεχόμενο που όπως σημειώνει «δεν συνιστά ικανή συνθήκη για τη μετάθεση της υιοθέτησης ή υλοποίησης της στρατηγικής διάθεσης από το Ταμείο».

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Επέλεξε την Rothschild ως σύμβουλο για την στρατηγική αποεπένδυσης

Εθνική Τράπεζα: Επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News