Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 17:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intertech: Με μειωμένες πωλήσεις αλλά κερδοφόρο το α’ εξάμηνο

Intertech: Με μειωμένες πωλήσεις αλλά κερδοφόρο το α’ εξάμηνο

Στα περίπου 8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Intertech το α’ εξάμηνο του 2022, έναντι περίπου 10,85 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του α’ εξαμήνου 2021, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 26% περίπου, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στα έντονα προβλήματα διαθεσιμότητας των εμπορευμάτων, στις δυσλειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στις αυξήσεις τιμών και συνεχίζονται, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Η εταιρία αντιμετωπίζει τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών με άμεσες κινήσεις προσαρμογής, εφαρμόζοντας με ευελιξία όποιες εναλλακτικές κρίνονται καταλληλότερες. Η μετακύλιση του αυξημένου κόστους στις τιμές πώλησης των εμπορευμάτων υλοποιείται σταδιακά και προσδιορίζεται από την ελαστικότητα της ζήτησης», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το α’ εξάμηνο. 

«Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ορισμένες κατηγορίες όπως οι μπαταρίες, τα προϊόντα RICOH, οι projectors καθώς και τα τηλεφωνικά κέντρα, παρουσίασαν αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχη με τον κύκλο εργασιών – κατά μικρότερο ποσοστό – ήταν και η μείωση του μικτού κέρδους το οποίο ανήλθε σε 1.674 χιλ. ευρώ αντί 2.178 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ποσοστό μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό και κυμαίνεται κοντά στο 21%». 

Παρά τα ανωτέρω, τα αποτελέσματα προ φόρων κατέληξαν σε κέρδη ποσού 52 χιλ.ευρώ μειωμένα κατά 21 χιλ. σε σχέση τα αντίστοιχα της περσινής περιόδου, ήτοι 73 χιλ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στο ότι η Εταιρεία συνέχισε την ορθολογική διαχείριση των εξόδων της, με αποτέλεσμα τη μείωση τόσο των διοικητικών όσο και των εξόδων λειτουργίας διάθεσης. 

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα της Εταιρείας κατέγραψαν μείωση, ποσοστού 11%, τόσο λόγω μείωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, όσο και του περιορισμού του κόστους δανεισμού μέσω των διαπραγματευτικών ενεργειών με τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 370 χιλ. ευρώ έναντι 388 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 5% περίπου.

Προοπτικές για το Β’ εξάμηνο 2022

Κατακυρώθηκε υπέρ της ΙΝΤΕΡΤΕΚ Α.Ε. ανοιχτός διαγωνισμός της Υπηρεσίας Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας ύψους €4.285 χιλ. (προ ΦΠΑ). Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η Προμήθεια – Εγκατάσταση Συστημάτων Αποφυγής Πρόσκρουσης πτηνών σε περιοχές αεροδρομίων. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εγκρίθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και εν συνεχεία υπεγράφη σχετική σύμβαση από την αναθέτουσα αρχή και την ΙΝΤΕΡΤΕΚ.

Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων αναμένεται σταδιακή βελτίωση των όρων εφοδιασμού με καλύτερη διαθεσιμότητα εμπορευμάτων στην κατηγορία των ασύρματων τηλεφώνων. Στην κατηγορία των τηλεοράσεων, αναμένονται νέα μοντέλα με έμφαση στη μεσαία και υψηλή (premium) κατηγορία. Επιπλέον, η εταιρεία θα πάρει μέρος σε 2 εκθέσεις του κλάδου με παρουσία ως PANASONIC και Technics με προοπτική την ενδυνάμωση των brand name και διεύρυνση του δικτύου των πωλήσεων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News