Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 09:37
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Logistics hub στη Β. Ελλάδα σχεδιάζει η Dimand 

Logistics hub στη Β. Ελλάδα σχεδιάζει η Dimand 

Τη δηµιουργία ενός από τους µεγαλύτερους κόµβους logistics, µεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.µ. στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριµένα στη Θεσσαλονίκη, δροµολογεί η Dimand Real Estate, η οποία πλειοδότησε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, έκτασης 355,6 στρεμμάτων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, πριν από µερικές ηµέρες η εισηγµένη πλειοδότησε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ του οµίλου της Μηχανικής, σε διαδικασία πλειστηριασµού, µε επισπεύδουσα την Cepal. Πρόκειται για µια έκταση επιφάνειας 355,6 στρεµµάτων, την οποία η Dimand σχεδιάζει να µετατρέψει σε κόµβο logistics. Το τίµηµα για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση σηµατοδοτεί και µια γενικότερη στροφή της Dimand στη στρατηγική ανάπτυξη υποδοµών logistics υψηλής προστιθέµενης αξίας σε περιαστικές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά. Στόχος της εταιρείας θα είναι η δηµιουργία υποδοµών, όπως αποθήκες-ψυγεία, κέντρα επεξεργασίας µεγάλου όγκου δεδοµένων (data centers), ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που θα συνδυάζονται µε logistics. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαµήνου, ένα σηµαντικό ποσοστό νέων επενδύσεων αγοράς οικοπέδων και εκτάσεων προς ανάπτυξη αφορούσε τέτοιου είδους ακίνητα. Ειδικότερα, η εταιρεία απέκτησε τον προηγούµενο Μάιο δύο εκτάσεις 69 και 4 στρεµµάτων αντίστοιχα στα Μέγαρα της Αττικής, αντί ποσού 2,8 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για ανάπτυξη logistics. Ανάλογες χρήσεις αναµένονται και στην έκταση που θα αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία µε την Premia Properties ΑΕΕΑΠ στην Παιανία, όπου είναι εφικτή η κατασκευή έως 33.523 τ.µ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη ∆ράµα (Ν. Σεβαστεία) και στην Καβάλα (Ν. Ηρακλείτσα), έχοντας ανάλογο προσανατολισµό. Πρόκειται για τέσσερα ακίνητα στη ∆ράµα, επιφάνειας 632, 66, 56 και 178 στρεµµάτων αντίστοιχα, που αποκτήθηκαν αντί ποσού 5,1 εκατ. ευρώ και ενός ακόµα επιφάνειας 70 στρεµµάτων στην Καβάλα, που αποκτήθηκε αντί ποσού 600.000 ευρώ.

Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Οι συνολικές επενδύσεις της Dimand κατά το φετινό πρώτο εξάµηνο υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, µόνο για τις αγορές νέων εκτάσεων και ακινήτων προς ανάπτυξη. Σήµερα, η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης 18 επενδυτικά έργα ανάπτυξης ακινήτων, τα οποία αναµένεται να αποφέρουν έσοδα από πωλήσεις, συνολικού ύψους άνω των 665 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2024. Πρόκειται για κτίρια γραφείων, κτίρια µεικτών χρήσεων, ξενοδοχεία και κατοικίες. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έχει προγραµµατίσει έσοδα από πωλήσεις ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς θα παραδώσει προς χρήση το κτίριο γραφείων που θα µισθώσει η εταιρεία Kaizen Gaming (Stoiximan) και το οποίο έχει συµφωνήσει να αγοράσει η Prodea Investments.

Κατά το φετινό πρώτο εξάµηνο, ο κύκλος εργασιών του οµίλου Dimand αυξήθηκε κατά 56% σε 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων. Τα µεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88% σε 1,23 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµιών 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάµηνο. Κύριο ρόλο για την επιστροφή στην κερδοφορία διαδραµάτισαν τα κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρµογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία (από ζηµία 2,28 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Πλειοδότησε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, έκτασης 355,6 στρεµµάτων.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News