ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόσθετη στήριξη για το ενεργειακό κόστος ζητούν οι αλυσίδες εστίασης

Πρόσθετη στήριξη για το ενεργειακό κόστος ζητούν οι αλυσίδες εστίασης

Οριζόντια στήριξη χωρίς… διακρίσεις αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση ο κλάδος των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης σε συναντήσεις που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα σε πρώτη φάση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό που φοβάται ο κλάδος είναι ένα διπλό πλήγμα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και εν γένει του κόστους λειτουργίας, και την πιθανή υποχώρηση της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, αυτό που θα προταθεί από την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) είναι να δοθεί και στις επιχειρήσεις του κλάδου η πρόσθετη επιδότηση ενέργειας που δόθηκε στα αρτοποιεία. Βασικό επιχείρημα, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, είναι πως τα όρια για το εάν ένα αρτοποιείο είναι αρτοποιείο ή επιχείρηση εστίασης, καθώς διαθέτει για παράδειγμα τυρόπιτες, σάντουιτς, αλλά συχνά και ροφήματα (καφέ, φυσικούς χυμούς κ.λπ.), είναι δυσδιάκριτα. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που εκπροσωπούνται από την ΕΠΟΕΣ δραστηριοποιείται ακριβώς σε αυτά τα είδη. Μέλη της ΕΠΟΕΣ είναι οι αλυσίδες Goody’s, Everest, Γρηγόρης, Paul, Carpo, KFC, Δωδώνη, Coffee Island, Pizza Fan και TGI Fridays.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι λογαριασμοί της ενέργειας, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις, είναι 2,5 φορές υψηλότεροι σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αυτό που φοβούνται είναι ότι έπειτα από μια πολύ καλή για τον τζίρο τους θερινή περίοδο, ακόμη και στην Αθήνα, λόγω του αυξημένου τουρισμού, η κατανάλωση θα είναι μειωμένη εξαιτίας των αυξημένων δαπανών που έχουν τα νοικοκυριά για ενέργεια και τρόφιμα. Ειδικά, δε, στις μη τουριστικές περιοχές η μείωση στις πωλήσεις αναμένεται ότι θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πέρα από το αίτημα για πρόσθετη επιδότηση εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας πιο «επιθετικής» στρατηγικής, υπό την έννοια της αξιοποίησης υφιστάμενων εργαλείων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα σχετικά σενάρια να είναι ακόμη υπό διερεύνηση και επεξεργασία.

Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν σε συνάντηση των μελών της ΕΠΟΕΣ την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οπως τόνισαν, έπειτα από τη θύελλα της πανδημίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την εστίαση, ο κλάδος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα».

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News