ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το deal απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Άττικα Συμμετοχών

Κλείνει το deal απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Άττικα Συμμετοχών

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του βρίσκεται το deal διάσωσης της ΑΝΕΚ διά απορρόφησής της από την Άττικα Συμμετοχών, μετά από τη συμφωνία μεταξύ όλων των πιστωτών να αποδεχτούν την σχετική πρόταση που κατέθεσε η Άττικα πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των πιστωτών της ΑΝΕΚ (τραπεζών και servicers και μεμονομένων επενδυτών) αναμένεται να υπογράψει εντός των αμέσως επόμενων εικοσιτετράωρων, ενδεχομένως και σήμερα, μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MoU) με το οποίο δεσμεύονται να εκχωρήσουν τις απαιτήσεις τους, συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξης των 260 εκατομμυρίων ευρώ, στην Άττικα Συμμετοχών, έναντι ποσού της τάξης των 80 εκατομμυρίων.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι πιστωτής και παράλληλα και μέτοχος της ΑΝΕΚ (28,1298%) αλλά και της Άττικα Συμμετοχών (11,8445%) -και έτσι αναμένεται να επωφεληθεί και μετοχικά από τον νέο ενοποιημένο όμιλο-, νωρίτερα φέτος συμφώνησε να εξαγοράσει και τα δάνεια της Alpha Bank προς την ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με τον υπό υλοποίηση σχεδιασμό, μαζί με τους υπολοίπους πιστωτές, θα αναχρηματοδοτήσει τον εναπομείναντα απομειωμένο δανεισμό και θα τον μεταφέρει στη νέα, μεγεθυμένη Άττικα Συμμετοχών.

Πιστωτές της ΑΝΕΚ εκτός από τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank είναι επίσης η Attica Bank, με πολύ μικρό ποσοστό συνεταιριστικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean, το οποίο είχε εξαγοράσει παλαιότερα (με σημαντικό discount) τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, μετά την αποστολή του εν λόγω MoU των πιστωτών προς την Άττικα Συμμετοχών και την ΑΝΕΚ, το θέμα εναπόκειται στην αξιολόγηση και αποδοχή ή μη από τα διοικητικά τους συμβούλια. Εξέλιξη η οποία επίσης αναμένεται εντός του αμέσως επομένου διαστήματος. Σημειώνεται πως με βάση με την αρχιτεκτονική της συμφωνίας που έχουν συγκροτήσει οι πιστωτές, όλοι οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν το 10% περίπου της νέας μεγαλύτερης Άττικα Συμμετοχών.Παράλληλα οι μη τραπεζικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ, προς προμηθευτές και τρίτους, θα αναληφθούν και θα εξυπηρετηθούν από την Άττικα.

Ο νέος όμιλος θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της BlueStar, της SuperFast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ. Στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής θα ανταγωνίζεται τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι ενώ στις γραμμές των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου «πανσπερμία» μεγάλων, μεσαίων και μικρών ακτοπλοϊκών εταιρειών, αναφέρουν πηγές της αγοράς,  θυμίζοντας πως Άττικα και ΑΝΕΚ λειτουργούν ήδη κοινοπρακτικά στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίησή της καθίσταται δυνατή η ανάταξη της ιστορικής ελληνικής ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ. Παράλληλα η τράπεζα Πειραιώς, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ωφεληθεί τόσο από τη μετοχική της συμμετοχή στην ΑΝΕΚ όσο και από τη μετοχική της συμμετοχή στην Άττικα, και κυρίως από την επαύξηση της συνολικής αξίας της τελευταίας,  η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει τον ισολογισμό της μητρικής της Άττικα , Marfin Investment Group στην οποία η Πειραιώς ελέγχει ποσοστό 31,1935% ενώ είναι και ο βασικός πιστωτής της.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τις ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων, η οποία έχει εκτινάξει τα λειτουργικά τους έξοδα σε δύσκολα διαχειρίσιμα επίπεδα, έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο οικονομικών προκειμένου να απελευθερωθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και να προχωρήσει το υπουργείο στην εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου, που είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων, προς το σύνολο των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Πρόκειται για απαιτήσεις των ακτοπλοϊκών οι οποίες προκύπτουν από την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας των τελευταίων ετών. 

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Από τη μεριά της η διοίκηση της εταιρείας με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν έχει περιέλθει εν γνώσει της Διοίκησης της Εταιρείας οποιαδήποτε πληροφορία από τους βασικούς της μετόχους».

Αναλυτικά:

«Η “ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.”, κατόπιν του από 20.09.2022 ερωτήματος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ αναφορικά με δημοσίευμα του έντυπου Τύπου με τίτλο “Στην τελική ευθεία η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ” και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει περιέλθει εν γνώσει της Διοίκησης της Εταιρείας οποιαδήποτε πληροφορία από τους βασικούς της μετόχους σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα.

Η Εταιρεία θα προβεί, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, σε ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού εφόσον συντρέξουν οι σχετικές προϋποθέσεις».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News