ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Αξιολογεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής

Prodea: Αξιολογεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής

Σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα δώσει το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών που ανακοίνωσε, χθες, η κυβέρνηση. Η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, τα κίνητρα για μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών, η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων με «κοινωνική αντιπαροχή», επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας και κενών κατοικιών, όπως και η δημιουργία φοιτητικών εστιών τροφοδοτούν την άνοδο της ζήτησης και υπό προϋποθέσεις την αύξηση των τιμών στο real estate. Με τα δεδομένα αυτά κι ενόψει νέων διευκρινίσεων, μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων αξιολογούν τη δημιουργία προϊόντος που θα είναι προσαρμοσμένο στη ζήτηση που θα δημιουργηθεί μέσω των δρομολογούμενων κινήτρων.

Η Prodea, η επενδυτική εταιρεία με χαρτοφυλάκιο 2,5 δισ. ευρώ και με διακριτό αποτύπωμα στην  ανάπτυξη ακινήτων αυτόνομα, βλέπει προοπτικές στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ανακοινώθηκε χθες. Κι αυτό δεδομένου ότι η προσδοκώμενη αύξηση της ζήτησης από δικαιούχους των μέτρων ενίσχυσης, θα απαιτήσει υψηλότερη προσφορά κατοικιών.

Prodea: Αξιολογεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής-1

«Αξιολογούμε τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ανακοινώθηκε χθες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή μας και στον χώρο της σύγχρονης κατοικίας, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση. Δεν παρέχουμε μόνο ένα πακέτο κατοικιών με σημαντικά οφέλη για τους χρήστες τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά διαθέτουμε και τα εχέγγυα ως θεσμικός επενδυτής ακινήτων ότι θα αποπερατώσουμε έγκαιρα τις ιδιοκτησίες. Ευρύτερα, η ζήτηση για κατοικία είναι μεγάλη και οριζόντια, ενώ τα κίνητρα που σχεδιάζονται θα δώσουν ώθηση ευρύτερα στην αγορά» σημειώνει στο Moneyreview.gr ο διευθύνων σύµβουλος της Prodea Investments, Άρις Καρυτινός.

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η Prodea προγραμματίζει επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων. Πρόσφατα, η ΑΕΕΑΠ απέκτησε πέντε εταιρείες στις οποίες ανήκουν εννέα οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο κτήριο κατοικιών πλήρως μισθωμένο, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικού προϊόντος προς πώληση (Build to Sell – BtS) και ενοικίαση (Built to Rent – BtR).

Το χαρτοφυλάκιο BtS περιλαμβάνει τέσσερα οικόπεδα, άνω των 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ. Βρίσκονται σε Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι, με την Prodea να επιδιώκει για το χαρτοφυλάκιο BtS είναι η ανάπτυξη και πώληση του τελικού προϊόντος.

Το χαρτοφυλάκιο BtR περιλαμβάνει 5 οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας της τάξης των 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα. Εν προκειμένω η Prodea επιδιώκει να αναπτύξει και να εκμισθώσει το τελικό προϊόν.

Δεν αποκλείεται τα μέτρα υποστήριξης εξασφάλισης στέγης να συμβάλουν στην αύξηση των τιμών, δεδομένου ότι λόγω των χαμηλότοκων δανείων η ζήτηση θα αυξηθεί. Όλα όμως, εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, και από το πώς θα προχωρήσει η διάθεση ακινήτων μέσω των εταιρειών REO που διαχειρίζονται τα ακίνητα τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: 

Τι πρέπει να δείχνουν οι φορολογικές μας δηλώσεις για να μπούμε στο στεγαστικό πρόγραμμα

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News