ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόκκινα δάνεια: Alert από τις εταιρείες διαχείρισης προς ευάλωτους οφειλέτες

Κόκκινα δάνεια: Alert από τις εταιρείες διαχείρισης προς ευάλωτους οφειλέτες

Τελευταία ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία συνιστά το ενδιάμεσο πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που έχει ανοίξει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η υποβολή αίτησης για το ενδιάμεσο πρόγραμμα συνιστά προθάλαμο για την ένταξη αυτών των κατοικιών στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αποτελέσει το τελικό καταφύγιο όσους θέλουν να παραμείνουν στην πρώτη τους κατοικία.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ), δηλαδή των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και αυτών που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, το ενδιάμεσο πρόγραμμα προβλέπει:

– Παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες.
– Αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα άνοιξε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη λήξη της διάρκειας του ενδιάμεσου προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει, όπως σημειώνει η ΕΕΔΑΔΠ, να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Η προσφυγή στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης παρέχει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να διατηρήσει την κατοχή και χρήση της πρώτης κατοικίας του για 12 χρόνια μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης που θα συνάψει με τον Φορέα, καθώς και να επαναγοράσει την πρώτη του κατοικία από τον Φορέα μετά την παρέλευση της 12ετίας. Περαιτέρω, μέσω της υπαγωγής στο προστατευτικό καθεστώς του Φορέα, ο ευάλωτος οφειλέτης δικαιούται επιπλέον να λάβει οικονομική ενίσχυση στεγαστικού επιδόματος με στόχο τη διευκόλυνση πληρωμής του μισθώματος στον Φορέα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑΔΠ σημειώνει την σπουδαιότητα για πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα υποστηρίξουν ενεργά, σημειώνει οι Εταιρείες Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, ενισχύοντας και πλαισιώνοντας με κάθε αναγκαία πρωτοβουλία το προστατευτικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΔΑΔΠ μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, οι Εταιρείες Διαχείρισης–Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 64.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2,6 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας άνω των 120 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News