ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ολιγοήμερη προθεσμία για την αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Ολιγοήμερη προθεσμία για την αύξηση κεφαλαίου

Στην ευθύνη των μετόχων περνά πλέον η απόφαση για την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του MR, να διαμηνύσει η ΤτΕ που έχει και τον τελικό λόγο για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, θέτοντας μάλιστα στενά χρονικά περιθώρια για την τήρηση των δεσμεύσεων μετά από μακρά περίοδο ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 και στην οποία Ellington και ΤΜΕΔΕ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ – η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, καθώς και ο βασικός μέτοχος, το ΤΧΣ, συμφώνησαν ότι θα προχωρούσαν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 365 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κοντά στις κεφαλαιακές ανάγκες που η εποπτική αρχή σε συνεργασία με την νέα διοίκηση της Attica Bank έχει προσδιορίσει, απορρίπτοντας μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις για κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους ακόμη και πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών στα επίπεδα της συμφωνίας του Δεκεμβρίου διευκολύνει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, την υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, αλλά η μη τήρησή της θα ανοίξει την διαδικασία διαπραγμάτευση και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου – εκτός από δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – γινόταν λόγος και για τρίτη εισφορά κεφαλαίου, η οποία με βάση την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Attica Bank «θα δομηθεί είτε ως τρίτη ΑΜΚ, είτε έως έκδοση από την Τράπεζα παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιαδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνεια». Η συμφωνία κατέληγε ότι ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει να ελέγχουν ποσοστό 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Με αυτό το δεδομένο, η προοπτική μιας τρίτης κεφαλαιακής ενίσχυσης θεωρείται πολύ πιθανή, αλλά τοποθετείται σε βάθος χρόνου και ανάλογα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα συμφωνήσουν οι μέτοχοι σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό της Τράπεζας, που προβλέπει περικοπή των καταστημάτων και μετεξέλιξη της Attica Bank σε ψηφιακή τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της απαιτούμενης ΑΜΚ κοντά στο αρχικά συμφωνηθέν ποσό, αποτελεί τον αναγκαίο όρο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington που έχει συμφωνήσει ότι θα επενδύσει από κοινού με το ΤΜΕΔΕ περί τα 120 εκατ. ευρώ στην Attica Bank, λαμβάνοντας όμως την πλειοψηφία των μετοχών της Τράπεζας και επιπλέον το management.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Attica Bank, κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή, η προθεσμία για την ένταξη στον οποίο λήγει τον Οκτώβριο. Υπό την πίεση αυτή η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης των μετόχων θεωρείται κρίσιμη και για αυτό το χρονικό περιθώριο που θα θέσει η ΤτΕ θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στενό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News