ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Oliver Bäte: Στόχος της Allianz να ηγηθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Oliver Bäte: Στόχος της Allianz να ηγηθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Την πίστη της Allianz στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς απηχεί η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο μέσω οποίας δημιουργείται η νούμερο 1 ασφαλιστική εταιρεία στις γενικές ασφαλίσεις και η 5η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Αυτό επεσήμανε ο CEO της Allianz SE Oliver Bäte και ο CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες, υπογραμμίζοντας την πρόθεση του γερμανικού ομίλου να ηγηθεί μέσω της εξαγοράς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η νέα εταιρεία που θα διατηρήσει προς το παρόν την επωνυμία της Ευρωπαϊκής Πίστης θα διαθέτει με βάση τα στοιχεία του 2021 ενιαία εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 377,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 121,2 εκατ. ευρώ αφορούν στην ασφάλιση περιουσίας, τα 137,4 στην ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ στα 118,5 ανέρχονται τα ενοποιημένα ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής. Πρόθεση του γερμανικού ομίλου σύμφωνα με τον επικεφαλής της Allianz SE είναι να αποτελέσει market leader στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Έμφαση θα δοθεί στις ασφαλίσεις περιουσίας, στον κλάδο αυτοκινήτου, στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και στην υγεία, τομείς που σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου, εμφανίζουν ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω του μεγάλου αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στην χώρα μας, της χαμηλής διείσδυσης που έχει η ασφάλιση περιουσίας και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στην ομιλία του, ο Oliver Bäte δήλωσε ότι «στην Allianz, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας και της οικονομίας της, της οποίας τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα έτη. Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης καταδεικνύει τη μακροχρόνια στρατηγική μας να έχουμε ηγετική θέση στην αγορά και η νέα εταιρία μας θα αποτελέσει ιδανικό θεμέλιο για την περαιτέρω εδραίωση μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στην πορεία της Allianz στην Ελλάδα ο Oliver Bäte αναφέρθηκε στην μακροχρόνια παρουσία στην χώρα μας, μέσω αφενός της ασφαλιστικής δραστηριότητας και αφετέρου ως επενδυτής χρηματοδοτώντας σημαντικές επενδύσεις, όπως την επένδυση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην δέσμευσή του για παραμονή στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, όταν άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι αποεπένδυσαν.

O επικεφαλής του ομίλου Allianz υπογράμμισε ότι το θέμα της μεγέθυνσης στην Ελλάδα είχε απασχολήσει τον όμιλο και στο παρελθόν με αφορμή και την πώληση π.χ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και της AXA Ασφαλιστικής. Απέδωσε ωστόσο την απόφαση να αποστασιοποιηθεί από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, στο γεγονός ότι ο όμιλος δεν ήθελε να εμπλακεί με μακροχρόνια συμβόλαια που είχαν εγγυήσεις, αλλά και στο γεγονός ότι οι εξαγορές που προηγήθηκαν είχαν επίκεντρο την ανάπτυξη του bancassurance και τη συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν όπως σημείωσε «σοβαρές προκλήσεις» και η απόφαση του να εξαρτήσει την δραστηριότητά του αποκλειστικά από ένα κανάλι διανομής, όπως το τραπεζικό δίκτυο, δεν ήταν στις επιλογές του γερμανικού ομίλου. Εντούτοις δεν απέκλεισε περαιτέρω κινήσεις στο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο εταιρειών, που θα απαιτήσει έναν περίπου χρόνο.

Αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος συνέδεσε την απόφαση πώλησης της Ευρωπαϊκής Πίστης στην ανάγκη «να διασφαλιστεί η διαιώνιση της Εταιρείας και στο μέλλον» και χαρακτήρισε την μεταβίβασή της στον γερμανικό όμιλο «σπουδαίο επιχειρηματικό γεγονός που θα αλλάξει τα ασφαλιστικά δεδομένα στον κλάδο. Διευρύνοντας την γκάμα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που μπορούν να απολαύσουν οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, η νέα κοινή Εταιρεία θα ενισχύσει περισσότερο τις δυνατότητες διανομής και αξιοποίησης χαρτοφυλακίου, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες εξέλιξης των εργαζομένων και των συνεργατών της και δημιουργώντας αξία για το σύνολο της αγοράς». Στόχος μας είναι «υπό την ένταξή του σε έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους παγκοσμίως, να κάνουμε την Εταιρεία ό,τι είναι η Allianz παγκοσμίως», σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία επένδυσης του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 207 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση πάνω από το 97% των μετοχών, ενώ έχει εγκριθεί η διαδικασία εξαγοράς του υπολοίπου ποσοστού και η έξοδος από το Χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News