REAL ESTATE

Ακίνητα: Αυξήσεις – σοκ στα φοιτητικά ενοίκια

Ποια είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη πόλη

Ακίνητα: Αυξήσεις – σοκ στα φοιτητικά ενοίκια

Ιδιαίτερα κοστοβόρος υπόθεση αποτελεί η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στην Αθήνα, όπως και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη κατάλληλου αποθέματος σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ζήτηση, έχουν εκτοξεύσει τα ζητούμενα ενοίκια σε ποσοστό της τάξεως του 45% τα τελευταία έξι χρόνια. Και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, εντείνουν τις επενδύσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis που επικεντρώνεται σε έξι περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Κομοτηνή, Ηράκλειο), από το 2017 μέχρι και τον τρέχοντα μήνα του 2022 οι τιμές των μισθωμάτων καταγράφουν διαρκή άνοδο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4%, ποσοστό που ανέρχεται στο 53% για την Αθήνα. Σε σχέση με πέρυσι, τα ενοίκια αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 14,4%, με τα ακριβότερα ενοίκια στη φοιτητικά κατοικία να εντοπίζονται στην Αθήνα.

Αντίθετα, ο Βόλος είναι η πόλη -από τις έξι της μελέτης της Geoaxis- με τα χαμηλότερα ενοίκια μίας τυπικής, παλαιάς φοιτητικής κατοικίας. Η τάση αύξησης των ενοικίων αναμένεται να διατηρηθεί λόγω και της προσδοκώμενης περαιτέρω αύξησης των τουριστικών αφίξεων που ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να αξιοποιούν τα ακίνητά τους μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται σε περίπου 7,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από περίπου 5 ευρώ ανά τ.μ. το 2017, ενώ σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο κυμαίνονται πέριξ των 7 ευρώ ανά τ.μ. Σην Κομοτηνή τοποθετούνται σε περίπου 6,5 ευρώ, ενώ στο Βόλο διαμορφώνονται ελαφρώς άνω των 6 ευρώ ανά τ.μ.

                                     Τα φοιτητικά ενοίκια σε έξι πόλεις

Ακίνητα: Αυξήσεις – σοκ στα φοιτητικά ενοίκια-1

Πηγή: Geoaxis

                              Διαχρονική σύγκριση ενοικιών (2017-2022)

Ακίνητα: Αυξήσεις – σοκ στα φοιτητικά ενοίκια-2

Ως προς την παλαιότητα των διαμερισμάτων, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκη με διάμεση ηλικία τα 51 έτη (δηλαδή τα μισά ακίνητα του δείγματος έχουν ηλικία χαμηλότερη των 51 ετών και τα υπόλοιπα μισά μεγαλύτερη). Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Από πλευράς μεγέθους, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 40 τ.μ.

Περιορίζεται διαρκώς η προσφορά

Κατά την Geoaxis, τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής (logistics centers), τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί, πανευρωπαϊκά, ως τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Σε σχέση με το 2017 υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα, επειδή ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% μισθώνεται βραχυχρόνια. Οι αναλυτές της εταιρείες εκτιμούν ότι η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων θα υποχωρήσει περαιτέρω λόγω της αύξησης του τουρισμού που αναμένεται να καταγράψει, φέτος, νέο ρεκόρ.

Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. 

Διαβάστε επίσης: 

Δύσκολη η αναζήτηση φοιτητικής στέγης – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Αυξήσεις – φωτιά στα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News