Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 10:58
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια αξιοποίηση των ακινήτων της Premia

Τα σχέδια αξιοποίηση των ακινήτων της Premia

Στο «ξεκλείδωμα» των κρυμμένων υπεραξιών του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της προχωράει η διοίκηση της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, αρχής γενομένης από την αξιοποίηση μέρους ενός παλιού βιομηχανικού ακινήτου που διαθέτει στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια παλιά καπναποθήκη, η οποία είχε αποκτηθεί το 2008 από την τότε Pasal Development (και νυν Premia). Στην έκταση των 39,6 στρεμμάτων βρίσκονται δύο υφιστάμενα κτίρια, ένα επιφανείας 11.400 τ.μ. κι ένα ακόμη 2.730 τ.μ. Για το τελευταίο αυτό κτίριο η εισηγμένη προχώρησε σε συμφωνία εκμίσθωσής του στην αλυσίδα Leroy Merlin, η οποία σχεδιάζει να το λειτουργήσει ως «dark store» για την κάλυψη των αναγκών των πελατών της στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

«Εχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου, ώστε να παραδοθεί προς χρήση στη Leroy Merlin κατά το πρώτο δίμηνο του 2023. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους χρήστες και για την εκμίσθωση του μεγαλύτερου από τα δύο ακίνητα. Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζουμε την αξιοποίηση και των υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας», εξηγεί στην «Κ» και στον Νίκο Ρουσάνογλου ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties. Η συμφωνία με τη Leroy Merlin αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 130.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης είναι εννέα έτη και θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Φεβρουάριο του 2023.

Αλλο ένα σημαντικό ακίνητο για το οποίο η Premia Properties βρίσκεται σε συζητήσεις για την αξιοποίησή του είναι το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς, στο ύψος του Ταύρου (πλησίον της συμβολής με την οδό Χαμοστέρνας). Στόχος της Premia είναι η διαφοροποίηση των χρήσεων του ακινήτου, περιορίζοντας τα εμπορικά καταστήματα και προσθέτοντας ενδεχομένως χρήσεις γραφείων ή και κάποιους εκπαιδευτικούς χώρους. Παράλληλα, πρόθεση της διοίκησης είναι η εξαγορά και όμορου οικοπέδου, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, που έχει τη δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου επιφανείας 3.200 τ.μ., που θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με το Athens Heart των 22.000 τ.μ., μέσω της προσθήκης και χρήσεων ψυχαγωγίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στην Premia (τότε Pasal) και στο παρελθόν και είχε υποχρεωθεί να το παραχωρήσει στην τράπεζα, με αντάλλαγμα τη μείωση του τραπεζικού της δανεισμού, πριν καν συμφωνηθεί το σχέδιο εξυγίανσης και εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι το Athens Heart ανήκει στην εταιρεία ειδικού σκοπού Doreco και βαρύνεται με δανεισμό ύψους 55 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα. Το εν λόγω ακίνητο είχε μείνει εκτός της συμφωνίας εξυγίανσης της Pasal, με αποτέλεσμα να μην ενοποιείται με την εισηγμένη (Premia Properties), ενώ τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του κατευθύνονται για την αποπληρωμή του δανείου της Doreco. Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις λύσεις που φαίνεται πως έχουν κερδίσει έδαφος προβλέπει το «κούρεμα» του δανεισμού της Doreco στα 15,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποια σχετική συμφωνία.

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για την Premia αφορά την ανάδειξη της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει σε προσωρινό επενδυτή για το project Skyline της Alpha Bank, που αφορά την αξιοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 570 εκατ. ευρώ. Της κοινοπραξίας αυτής ηγείται η Dimand Real Estate με ποσοστό 51%, η Premia διαθέτει 25% και η EBRD το υπόλοιπο 24%. Στο σχήμα που θα δημιουργηθεί, συμμετοχή θα έχει και η Alpha Bank, με το σχετικό ποσοστό να τελεί υπό διαπραγμάτευση, αν και θα κυμαίνεται από 20% έως 35%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News