ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Dimand: Οι επενδύσεις, το ενεργειακό κόστος και τα νέα έργα

Για δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο στη χθεσινή γ.σ. ο CEO της Dimand Δ. Ανδριόπουλος

Dimand: Οι επενδύσεις, το ενεργειακό κόστος και τα νέα έργα

Παρά τις εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί σε μακροοικονομικό επίπεδο λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Dimand παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της και αξιολογεί, ταυτόχρονα, νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως ανέφερε, χθες, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούλιο, το επόμενο διάστημα οι συνθήκες, που θα έχει να αντιμετωπίσει η Dimand θα είναι «πρωτοφανείς και άγνωστες». Πρόκειται, όπως σχολίασε, για την έκτη, κατά σειρά, φορά από το 2007, που η εταιρεία καλείται να κάνει stress test, να διαμορφώσει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης ώστε να παραμείνει θωρακισμένη.

«Έχοντας μάθει στις κρίσεις έχουμε ευθύνη και γνώση πώς να θωρακίζουμε την εταιρεία και να την προστατεύουμε από αυτού του είδους τους κλυδωνισμούς» σημείωσε. Τη στρατηγική αυτή της Dimand υποστηρίζει το project Skyline της Alpha Bank για το οποίο η εταιρεία είναι προσωρινός ανάδοχος ως επικεφαλής κοινοπραξίας με την Premia. Μέσω της συναλλαγής, που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, οι δύο εταιρείες θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει 575 ακίνητα, από τα οποία πολλά βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες. Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι εν λόγω ιδιοκτησίες θα βγουν στην αγορά ενδεχομένως με διαφορετική χρήση και σίγουρα ύστερα από ανακαίνιση γίνεται αντιληπτό ότι το project Skyline είναι συνώνυμο μία πολύ σημαντικής δραστηριότητας για την Dimand για τα επόμενα χρόνια.

Τα έργα

Από τα εν εξελίξει έργα, στον Πύργο Πειραιά, οι προ-μισθώσεις αντιστοιχούν στο 65%, με το έργο της ανακατασκευής του πρώην Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά να αναμένεται ότι θα παραδοθεί νωρίτερα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2023. Επίσης, η Dimand προχωράει στη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στον Αγ.Διονύσιο, έχοντας εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες δόμησης. Και προχωράει στην υλοποίηση των δύο έργων επιπλωμένων διαμερισμάτων 4.500 τ.μ. και 2.000 τ.μ. στον Πειραιά. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, υπάρχει σημαντική ζήτηση για κατοικίες.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη ανάπτυξη των νέων δικαστηρίων Πειραιά ανωδομής 26.000 τ.μ., η εταιρεία θα υποβάλει ξανά προσφορά. Εάν η πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου Δασκαλάκη (σημ.: που έχει προτείνει η Dimand για τη στέγαση των δικαστηρίων) δεν γίνει αποδεκτή, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη κτηρίου μικτής χρήσης γραφείων, κατοικίας και ενδεχομένως φιλοξενίας.

Όσον αφορά το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια, η Dimand είναι στη διαδικασία της κατάρτισης των μελετών και διαμόρφωσης των κατάλληλων χρήσεων. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, ενδιαφέρεται ευρύτερα για την ανάπλαση της περιοχής ενδεχομένως μαζί με άλλους επενδυτές και σε συνεργασία με το Δήμο.

Στο Βοτανικό, η Dimand προχωράει τη διαδικασία αδειόδοτηση για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών του συγκροτήματος των κτηρίων της πρώην Softex που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Εξηγώντας το σκεπτικό της απόκτησης του εν λόγω ακινήτου, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι το μέγεθός του και οι υποδομές, όπως το μετρό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην περιοχή που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας αποτέλεσαν βασικά κριτήρια.

Αποκλιμακώνεται το κόστος

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, το κόστος κατασκευής, λόγω της αύξησης των τιμών οικοδομικών υλικων, που είχε αυξηθεί σε ποσοστό έως και 45%, αποκλιμακώνεται, ενώ οι αξίες υποχωρούν κατά 5% έως 10% σε υλικά, όπως το αλουμίνιο και το σίδερο.

Σχολιάζοντας τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων, ο CEO της Dimand ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για ακίνητα με μισθώματα υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Αντιπαραβάλλοντας την Αθήνα με το Μιλάνο όπου υπάρχουν ποιοτικά γραφεία και χρήστες πολυεθνικές εταιρείες, ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα τοποθετείται σε 1.500 ευρώ ανά τ.μ., με τα ετήσια ενοίκια ανά τ.μ. να διαμορφώνονται σε 280 έως 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Μιλάνο, όπου το κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 1.800 έως 2.000 ευρώ, τα μισθώματα κυμαίνονται από 500 έως 640 ευρω ανά τ.μ. Η Αθήνα, όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, λόγω της ανόδου της ποιότητας ζωής, της βελτίωσης των τεχνολογικών υποδομών και της ύπαρξης καταρτισμένου προσωπικού, καθίσταται ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μιλάνο ή η Ρώμη.

Εξάλλου, οι καλές επιδόσεις του τουρισμού και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνεπάγονται νέες επενδύσεις σε υποδομές, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη δραστηριότητα εταιρειών, όπως η Dimand.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News