ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Το στοίχημα του μισού δισεκατομμυρίου και το retail hub

Fourlis: Το στοίχημα του μισού δισεκατομμυρίου και το retail hub

Επιστροφή σε τζίρους του μισού δισεκατομμυρίου και άνω, στα επίπεδα που κυμαινόταν ο κύκλος εργασιών του ομίλου Φουρλή προ οικονομικής κρίσης και όταν ακόμη είχε δραστηριότητα και στην εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είναι ένα από τα επόμενα στοιχήματα της διοίκησης. Μάλιστα ο στόχος για τζίρο στα 500 εκατ. ευρώ τίθεται για την τρέχουσα οικονομική χρήση, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις που δημιούργησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και νωρίτερα τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκίνησαν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Μόνο το κόστος της ενέργειας ήταν φέτος για το α’ εξάμηνο 4,6 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανάφερε χθες ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Φουρλής κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2022, η εκτίμηση για τον κύκλο εργασιών ολόκληρης της τρέχουσας χρήσης είναι 500 εκατ. ευρώ και το περιθώριο προ τόκων και φόρων κέρδους 2,5% – 3%. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή αφορά μόνο τη δραστηριότητα λιανεμπορίου που ασκεί ο όμιλος και όχι τη δραστηριότητα στον κλάδο του real estate. Ο ίδιος ο κ. Φουρλής ανακοίνωσε και τον στόχο για το 2025 που είναι κύκλος εργασιών 750 εκατ. ευρώ και προ φόρων και τόκων περιθώριο κέρδους (EBIT) 8%.

Στον τομέα των επενδύσεων σε καταστήματα ο σχεδιασμός του ομίλου περιλαμβάνει τρία νέα ΙΚΕΑ από 6.000-12.000 τ.μ.. Στόχος είναι να ανοίγει ένα νέο κατάστημα κάθε χρόνο με την αρχή να γίνεται από την Πάτρα στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024, να ακολουθεί το Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια το κατάστημα στο Ελληνικό. Κατάστημα στο Ελληνικό σχεδιάζει ο όμιλος και για το σήμα Intersport (αθλητικά είδη), ενώ πολύ νωρίτερα, πριν από το τέλος του 2022 αναμένεται η λειτουργία 1-2 καταστημάτων Holland & Barrett, καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση βιταμινών, συμπληρωμάτων, διατροφής, φυσικών και οργανικών καλλυντικών. Στη συνέχεια αναμένεται ότι το άνοιγμα των νέων καταστημάτων θα γίνει με ταχύτερο ρυθμό με το σχεδιασμό του ομίλου να προβλέπει τη λειτουργία περίπου 100-120 καταστημάτων τα επόμενα 5 χρόνια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κεντρικών γραφείων στην Αθήνα, κάτι που ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά ο κ. Β. Φουρλής, ενός νέου retail hub, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό θα βρίσκεται στην Αθήνα και εκεί θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι όλων των θυγατρικών του ομίλου. Οι νέες εγκαταστάσεις, στις οποίες θα γίνονται και όλες οι εκπαιδεύσεις των εργαζομένων και θα υπάρχουν και πειραματικά καταστήματα, αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως στα τέλη του 2023.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την είσοδο της Trade Estates AEEAΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει μεταξύ του Νοεμβρίου 2022 και του καλοκαιριού του 2023.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά και κατ΄επέκταση τις πωλήσεις ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απ. Πεταλάς επεσήμανε ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο «ευαίσθητοι» στα νέα δεδόμενα, αντέδρασαν πιο γρήγορα, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι προέρχονται από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Έτσι, για παράδειγμα οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ήταν 0,99% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ενώ εκτός Ελλάδος οι πωλήσεις ήταν 9% πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις εκτιμάται ότι στοίχισαν περί τα 8-10 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν πλέον μόνο με την προμήθεια εμπορευμάτων για τα καταστήματα ΙΚΕΑ, με τη βελτίωση να είναι σταθερή αλλά μικρή.

Διαβάστε επίσης:

Fourlis: Αύξηση τζίρου και κερδών το α’ εξάμηνο του 2022

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News