Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 18:02
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Τζίρος και κερδοφορία ρεκόρ το α’ εξάμηνο

Autohellas: Τζίρος και κερδοφορία ρεκόρ το α’ εξάμηνο

Bελτίωση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Autohellas. 
κερδοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 206,6 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 180 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 14,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 31,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 71,6%. και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα 21,4 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, συνολικά στο 1ο εξάμηνο 2022, καταγράφει αύξηση 13,8% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 351,4 εκατ. έναντι 308,8 εκατ. ευρώ το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 56,6% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 29,4 εκατ. ευρώ έναντι 16,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο με αύξηση 74,3%. Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 48.000 αυτοκίνητα με 5.700 συνολικές αγορές νέων αυτοκίνητων. Οι επιδόσεις του 1ου εξάμηνου αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι πάγια, λόγω εποχικότητας του τουρισμού, το 2ο εξάμηνο έχει σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική κερδοφορία του έτους. 

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο εξάμηνο του 2022 κατά 21,5% αγγίζοντας τα 102,6 εκατ. από 84,4 εκατ. το 2021. Η δυναμική αυτή, προέρχεται από την ανάκαμψη κυρίως των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ως επακόλουθο της τουριστική πορείας της χώρας, αλλά και της αύξησης του μεριδίου αγοράς της Autohellas, με σημαντική επένδυση στην διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου σε νέους τύπους αυτοκίνητων και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σημαντική βελτίωση παρουσιάστηκε και στην κερδοφορία από τη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου.

Μισθώσεις

Η δραστηριότητα που σχετίζεται με τις μισθώσεις αυτοκίνητων στις 7 χώρες εκτός Ελλάδας, κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, με κύκλο εργασιών 29,8 εκατ. Ο σημαντικά μικρότερος βαθμός ανάκαμψης της τουριστικής ζήτησης στις χώρες των Βαλκανίων (συγκριτικά με την Ελλάδα) αντισταθμίστηκε με μικρότερη διαθεσιμότητα αυτοκινήτων στόλου και μικρότερες λειτουργικές δαπάνες, βελτιώνοντας και πάλι το τελικό αποτέλεσμα σε κερδοφορία.

Εμπορία 

Τέλος, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση κυρίως στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT) συνεισφέροντας συνολικά 219 εκατ. στον κύκλο εργασιών με αύξηση 12,5% και συμβάλλοντας σημαντικά στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξακολουθούν και δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις/ ιμολογήσεις αυτοκίνητων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί και εδώ ότι το αθροιστικό μερίδιο του Ομίλου σε ταξινομήσεις διευρύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το 2021, ιδιαίτερα στις πωλήσεις σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Αυγούστου 2022, η Αutohellas ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικού συμφωνητικού εξαγοράς της HR Automoveis, του εθνικού franchisee της Hertz στην Πορτογαλία. Η συναλλαγή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 30 ημέρες και η δραστηριότητα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα του 1ου εξάμηνου.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News