Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 19:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Στα 429 εκατ. ευρώ το επαναλαμβανόμενο EBITDA εξαμήνου

ΔΕΗ: Στα 429 εκατ. ευρώ το επαναλαμβανόμενο EBITDA εξαμήνου

Επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 429,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022 από 471,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021 παρουσίασε η ΔΕΗ, με τη διοίκηση του ομίλου να επιβεβαιώνει τον στόχο για διατήρηση και φέτος της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄εξαμήνου, παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές φυσικού αερίου που ωθούν ανοδικά και τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου επέδειξε ανθεκτικότητα με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε 429,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, παρουσιάζοντας μείωση 42,1 εκατ. (-8,9%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 9,8%.

Στο επίπεδο των επιμέρους δραστηριοτήτων, η λειτουργική απόδοση της Εμπορίας επηρεάστηκε αρνητικά από τους προαναφερθέντες λόγους και τις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής, το οποίο συνέβαλε έτσι ώστε η ΔΕΗΔΕΗ +1,11% να παραμείνει πιστή στην στήριξη των πελατών της.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 11,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 26,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021.

ΔΕΗ: Στα 429 εκατ. ευρώ το επαναλαμβανόμενο EBITDA εξαμήνου-1

Στάσσης: Εντός των στόχων η λειτουργική κερδοφορία 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης δήλωσε: 

«Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες με σημαντικές εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σε επίπεδα εντός των στόχων του προϋπολογισμού, ενώ συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και την αύξηση της ισχύος μας σε Ανανεώσιμες.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για επιλεκτικές εξαγορές σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Volterra για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο γνωρίζουμε ήδη καλά λόγω της συμμετοχής μας σε μέρος αυτού με 45% και περιλαμβάνει έργα τόσο σε λειτουργία όσο και έτοιμα για κατασκευή.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικούς όρους για άλλα 100MW και προχωρώντας στην προκήρυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 644MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ενώ προσφέρουμε σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία και παρέχουμε περισσότερη αξία μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιβεβαιώνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 στα επίπεδα του 2021 και συνεχίζουμε την προσήλωσή μας στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, που είναι ο μόνος δρόμος για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την κοινωνία».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News