Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 14:36
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Και επίσημα στη νέα εποχή η Καλλιμάνης 

Και επίσημα στη νέα εποχή η Καλλιμάνης 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Καλλιμάνης και πλέον, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα εταιρεία θα μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά όλες τις γραμμές παραγωγής των εγκαταστάσεων του Αιγίου, αλλά και να υλοποιήσει εκτενές επιχειρηματικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από την Deloitte Greece. 

Ειδικότερα, το business plan της εταιρείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη της μάρκας «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ» στα κανάλια του οργανωμένου λιανεμπορίου και της μαζικής εστίασης στην Ελλάδα, τη διεύρυνση των υφιστάμενων σειρών προϊόντων με νέους κωδικούς, την είσοδο σε νέες κατηγορίες αλιευμάτων και την ανάπτυξη των εξαγωγών. 

«Στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων  παραμένει πάντα η πλήρης αξιοποίηση των υπερσύγχρονων μονάδων στο Αίγιο και η ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Και προστίθεται: «Ο στόχος για επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε νέες αγορές είναι πρωταρχικής σπουδαιότητας, ενώ η οικονομική σταθερότητα και το μέγεθος της Dardanel αποτελεί το ιδανικό εφαλτήριο για να μετουσιωθεί η ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ σε μια παγκόσμια μάρκα, συνώνυμη με το μεράκι και την ποιότητα σε κάθε πιάτο στο οποίο θα σερβίρονται οι γεύσεις μας». 

Η Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, αναφέρει σχετικά: «Η επόμενη μέρα στην ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ έχει στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο. H εξαγορά μας από τον όμιλο Dardanel έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία, ενώ παράλληλα μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες, αρχές και όραμα. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί πάμε μπροστά, με πρώτη μας μέριμνα πάντοτε τους ανθρώπους μας στο Αίγιο, οι οποίοι μας στηρίζουν από την πρώτη μέρα». 

Ο ιδρυτής της Dardanel, Niyazi Önen δήλωσε: «Στην Dardanel τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την εταιρεία ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ και τις οικογενειακές αξίες που τη χαρακτηρίζουν, καθώς είναι οι ίδιες αξίες που εμπνέουν και εμάς στα 38 χρόνια πορείας μας. Σχεδιάζοντας το μέλλον της εταιρείας KALLIMANIS είδαμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και είμαστε βέβαιοι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο για τις διεθνείς αγορές». 

Πρόσφατα ο όμιλος εταιρειών Dardanel Önentaş συμπεριλήφθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη BIST 50 Index, που περιλαμβάνει τις 50 εισηγμένες εταιρείες με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, στο πλαίσιο του Istanbul Stock Exchange. 

H συμφωνία εξυγίανσης

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το Πρωτοδικείο Αιγίου προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Καλλιμάνης, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 97%. Οι υποχρεώσεις της  Καλλιμάνης ανέρχονταν συνολικά έως τις 31 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία αναφοράς κατάρτισης του ισοζυγίου) σε 88,35 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προέβλε τα εξής:

  • Διαγραφή των δανειακών οφειλών 69,10 εκατ. ευρώ.
  • Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 5,53 εκατ. ευρώ. Το 12,54% θα καταβληθεί με μία εφάπαξ δόση ύψους 693.641 ευρώ.
  • Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 4,038 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 12,54% θα καταβληθεί επίσης με μία εφάπαξ δόση ύψους 506.358 ευρώ.
  • Οι υποχρεώσεις προς του ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται συνολικά σε 7.019 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 5,9 εκατ. ευρώ είναι προς τους λεγόμενους μη ουσιώδεις πιστωτές, σε αυτούς δηλαδή που δεν θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Το «κούρεμα» των οφειλών προς αυτούς είναι 97% και αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εν λόγω κατηγορίας είναι η ΔΕΗ με την απαίτησή της να ανέρχεται σε 913.272 ευρώ. Το ποσό που θα καταβληθεί στους μη ουσιώδεις πιστωτές ανέρχεται συνολικά σε μόλις 169.798 ευρώ.
  • Στις οφειλές προς τους ανέγγυους ουσιώδεις πιστωτές θα γίνει «κούρεμα» 75% και θα μοιραστούν το ποσό των 277.412 ευρώ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News