ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο SMERC fund το Project Tethys των 72 «κόκκινων» ξενοδοχείων

Στο SMERC fund το Project Tethys των 72 «κόκκινων» ξενοδοχείων

Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (Smerc) του Νίκου Καραμούζη σε συνεργασία με εταιρεία του ομίλου Λασκαρίδη και τον ισραηλινό ξενοδοχειακό όμιλο Brown Hotels, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου με τα 72 ξενοδοχεία που μεταβιβάζει η Intrum. H συναλλαγή αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας μετά από την διαγωνιστική διαδικασία στην οποία δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει πέντε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

Το χαρτοφυλάκιο με τα 72 ξενοδοχεία, που φέρει την επωνυμία Tethys, είναι αξίας 290 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αθροιστικά πάνω από 4.000 δωμάτια. Μεταξύ αυτών είναι 10 μεγάλες τουριστικές μονάδες με δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων, ενώ κατά μέσο περιλαμβάνει ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται μονάδες πέντε αστέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης εκτιμώμενης αξίας 17,1 εκατ. ευρώ, τεσσάρων αστέρων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αξίας 12,2 εκατ. ευρώ, πέντε αστέρων στα Καρδάμαινα της Κω (11,1 εκατ.), πέντε αστέρων στην Αλεξανδρούπολη και τεσσάρων αστέρων στη Σκιάθο (9 εκατ. ευρώ). Τα περιουσιακά στοιχεία που εκποιούνται περιλαμβάνουν ακόμη ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στα Χανιά (8,2 εκατ. ευρώ), πέντε αστέρων στο Βόλο (7,7 εκατ. ευρώ), τεσσάρων αστέρων στη Χίο (7,2 εκατ. ευρώ) και πέντε αστέρων στη Θάσο (7,5 εκατ. ευρώ), όπως και οικιστικό ακίνητο στο Λαύριο με αξία εκτίμησης 6,5 εκατ. ευρώ. Tα μισά περίπου από τα 72 ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο, περιλαμβάνονται και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποιες σε πόλεις αλλά και λίγες σε ορεινούς και μη παραθαλάσσιους προορισμούς.

Η κοινοπραξία επελέγη μεταξύ πέντε δεσμευτικών προσφορών που αξιολογήθηκαν τόσο με βάση το προσφερόμενο τίμημα όσο και με βάση το business plan για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς στόχος της συναλλαγής είναι η διάσωση των συγκεκριμένων μονάδων και όχι η εκποίησή τους.

Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο Tethys συμπεριελήφθησαν ξενοδοχεία που είχαν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων Sunrise I & II και Vega I & από την τράπεζα Πειραιώς με επενδυτή την Intrum και η πώλησή τους εξυπηρετεί και την ανάγκη της είσπραξης εσόδων για την ικανοποίηση των στόχων ανάκτησης της τιτλοποίησης. Πρόκειται για ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν και θα μπορούσαν κάτω από την καθοδήγηση ενός στρατηγικού επενδυτή και την αναγκαία αναχρηματοδότηση να καταστούν εκ νέου βιώσιμα αντί να ρευστοποιηθούν, επισημαίνουν πηγές της Intrum.

Η πώληση στην δευτερογενή αγορά πακέτων δανείων που έχουν κοινά π.χ. κλαδικά χαρακτηριστικά αποτελεί στρατηγική επιλογή της Intrum που δρομολογεί την πώληση ενός δεύτερου πακέτου, που θα περιλαμβάνει μικρά οινοποιεία σε όλη την χώρα με στόχο επίσης την αναδιάρθρωσή τους.

Στο πακέτο θα περιληφθούν 23 οινοποιεία από περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από τον χώρο του κρασιού.

Διαβάστε επίσης: 

Project Tethys: Ισχυρό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο 75 ξενοδοχείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News