Business & Finance Κυριακή 27/12/2020, 12:51
ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Ryanair: Ετοιμη να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ryanair: Ετοιμη να καλύψει το χαμένο έδαφος

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση τους εδώ και 30 χρόνια, ο Μάικλ Ο΄Λίρι δεν χάνει χρόνο. Καθώς πολλοί ανταγωνιστές του έχουν καταρρεύσει ή έχουν χάσει σημαντικό έδαφος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair σπεύδει να βρει ευκαιρίες για να αυξήσει την κυριαρχία της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας του στους ευρωπαϊκούς ουρανούς. «Ουδέποτε είχα δεί στην 30ετή καριέρα μου ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα στην αεροπορική αγορά. Η πραγματική σεισμική αλλαγή από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι οι νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. Είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση ή η 11η Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε συνέντευξή του στους FT. 

Η αεροπορική αγορά συρρικνώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, δίδοντας την ευκαιρία σε αυτούς που θα επιβιώσουν να καλύψουν το κενό όταν θα αρχίσουν ξανά τα ταξίδια. Η Thomas Cook και η Flybe κατάρρευσαν ενώ η Norwegian – μέχρι πρότινος μεγάλος παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά – τέθηκε υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. 

Ο Λίρι προβλέπει ότι 100 εκατ.θέσεις των ανταγωνιστών του θα εξαγοραστούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αριθμός που αναλογεί σε 15% μείωση της επιβατικής κίνησης. «Κάποιος θα πρέπει να παρέμβει και να αγοράσει όλη αυτή τη δυναμική», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρχές αεροδρομίων σε Ιταλία και Ισπανία, προκειμένου να καλύψει τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης με αεροπλάνα της Ryanair.

O αντίκτυπος της πανδημίας στην αεροπορική εταιρεία είναι ήδη εμφανής. Για εφέτος η εταιρεία του αναμένει να εξυπηρετήσει μόλις 38 εκατ.επιβάτες, το ένα-πέμπτο της περυσινής κίνησης, ενώ ανακοίνωσε ζημίες ύψους 197 εκατ.ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να είναι μεγαλύτερες.  

   Πηγή: Financial Times

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News