Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 09:21
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AVAX: Κυρίαρχος ο Χ. Ιωάννου – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας 

AVAX: Κυρίαρχος ο Χ. Ιωάννου  – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας 

Μια… ανάσα από το όριο υποβολής δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών της AVAX, βρίσκεται ο εκτελεστικός πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος απέκτησε το σύνολο της J&P Investments στον κατασκευαστικό όμιλο ανεβάζοντας τη συνολική συμμετοχή του στο 33,326%.  

Ο κ. Ιωάννου απέκτησε το 22,041% από την υπό εκκαθάριση κυπριακή εταιρεία Joannou & Paraskevaides Investment Limited, σηματοδοτώντας και τυπικά την αποχώρηση της οικογένειας Παρασκευαΐδη από την AVAX. Η μεταβίβαση των μετοχών ήταν δρομολογημένη εδώ και καιρό και ολοκληρώθηκε τυπικά προχθές. 

Πλέον η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής: Ο πρόεδρος κ. Ιωάννου έχει το  33,32%, η οικογένεια του CEO Κ. Μιτζάλη περίπου το 20%, η οικογένεια του αναπληρωτή προέδρου Κ. Κουβαρά το 9,5% και ο Στέλιος Χριστοδούλου το 8,5%. Το υπόλοιπο 29% αποτελεί ελεύθερη διασπορά. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριάκη J&P Investments κατείχε το 45% του Ομίλου Άβαξ, από την στιγμή της δημιουργίας της, με τη συγχώνευση των Άβαξ, J&P Hellas και ΕΤΕΘ. Το ποσοστό της υποχώρησε στις αρχές του 2020 στο 23,8% καθώς δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τότε. 

Η J&P Investments ήταν ουσιαστικά επρόκειτο ανενεργός μέτοχος, για πολλά χρόνια εξαιτίας μεταξύ άλλων της διαμάχης μεταξύ των δύο οικογενειών (Ιωάννου και Παρασκευαϊδη) που κατέληξε με την πτώχευση του κατασκευαστικού ομίλου, J&P Overseas το 2018.

Το στοίχημα της γραμμής 4 

Η μετοχική αλλαγή, που ήταν εν πολλοίς δρομολογημένη, δεν πρόκειται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να αλλάξει κάτι στην διοίκηση της εταιρείας, που αυτή την περίοδο «τρέχει» σημαντικά κατασκευαστικά έργα, με βασικό αυτό της κατασκευής της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό. Ακόμη έχει αναλάβει και τα πρώτα έργα υποδομής στο Ελληνικό ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικεί και τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού (σ.σ. συμμετέχει στην παραχώρηση που λήγει το 2024). 

Ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασίας αποεπένδυσης από τον κλάδο της ενέργειας. Τον Ιούνιο πούλησε την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της θυγατρικής της Volterra στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από την οποία υπολογίζεται ότι θα έχει  κέρδη περίπου 40  εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, καθώς η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα εξαμήνου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της AVAX φθάνει τα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΒΑΞ: Κέρδη 40 εκατ. ευρώ από την πώληση των ΑΠΕ στη ΔΕΗ

Avax: Η Volterra, τα αιτήματα αποζημιώσεων και τα νέα έργα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News