ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ABBank: Κέρδη 5,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

ABBank: Κέρδη 5,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 81% κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα η Aegean Baltic Bank Α.Ε. (ABBank).

Τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη ξεπέρασαν τα 8,1 εκατ. έναντι 4,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας αυξήθηκε σε 1,13 δισ. από 1 δισ. στα τέλη του 2021. Το υπόλοιπο των δανείων μετά από προβλέψεις ανήλθε σε 578 εκατ. έναντι 566 εκατ. στα τέλη της προηγούμενης χρήσης, με το 87% αυτού να αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 13% από μη ναυτιλιακά, επιχειρηματικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν στο 1,9% του συνόλου των δανείων με 51% κάλυψη από προβλέψεις.

«Η ABBank συνεχίζει σταθερά την κερδοφόρα πορεία της και το 2022 διατηρώντας υγιείς εποπτικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες», σημείωναν πηγές της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος κατάφερε να διευρύνει περαιτέρω την πελατειακή βάση της τόσο σε επίπεδο δανείων όσο και καταθέσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις του management, η τράπεζα θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο για διψήφιο ποσοστό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) το 2022, αποβλέποντας πλέον σε διπλασιασμό των καθαρών κερδών της προηγούμενης χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ABBank, λόγω της παραδοσιακής ενασχόλησής της με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε δολάρια, το οποίο επωφελείται σημαντικά από την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι καταθέσεις πελατείας στα τέλη του φετινού Ιουνίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε 1,01 δισ. από 842 εκατ. στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ο διατραπεζικός δανεισμός μειώθηκε σε 8 εκατ. από 49 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης Δάνεια προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 58% και ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ξεπέρασε το 210%.

Ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1 της ABBank, λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώνεται σε 15,4%, από 16% στα τέλη του 2021, με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαιά της να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

H τράπεζα είναι γνωστή για την εξειδίκευσή της στα ναυτιλιακά δάνεια, αγορά που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, η ABBank έχει πλέον στραφεί και στη στεριά διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της με χορηγήσεις τόσο σε ΑΠΕ όσο και προς την αγορά εμπορικών ακινήτων και άλλων κλάδων, όπως και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News