Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 08:12
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις «χρειάζονται κάθε δυνατή στήριξη» εν μέσω των αβεβαιοτήτων που βιώνει η αγορά, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Μασούτης στο υπόμνημα που απέστειλε η ΚΕΕ στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της 86ης ΔΕΘ.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, βιώνουμε συνθήκες “τέλειας καταιγίδας” στην παγκόσμια οικονομία, με τις χώρες και τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας πολυεπίπεδης κρίσης», τονίζει η ΚΕΕ αναφερόμενη στο διεθνές περιβάλλον. Oπως τονίζεται, παρά τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, οι παράγοντες αβεβαιότητας είναι σημαντικοί, ενώ η κατάσταση στην κοινωνία και την αγορά παραμένει δύσκολη εξαιτίας των ανατιμήσεων.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται από τη μια να διαχειριστούν τα άμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα συγκυρία, όπως είναι οι δυσβάσταχτες ενεργειακές επιβαρύνσεις, η αύξηση του κόστους λειτουργίας τους και η μείωση των τζίρων στην αγορά, ενώ ακόμη προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας» σημειώνει η Ενωση.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «χρειάζεται να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα: να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η μετάβαση σε πράσινα μοντέλα λειτουργίας και η εξωστρέφεια αναδεικνύονται σε προϋποθέσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή τους».

Σε αυτή την προσπάθεια, υπογραμμίζει η ΚΕΕ, χρειάζονται κάθε δυνατή στήριξη. Σύμφωνα με την Ενωση, «οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενάντια στις ανατιμήσεις». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «δεν είναι αρκετές για να απορροφήσουν το σύνολο των επιπτώσεων μιας παγκόσμιας κρίσης».

Μεταξύ άλλων η Ενωση προτείνει:

– Επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία και τη μείωση του δημοσίου χρέους με στόχο την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας το 2023.

– Αμεση αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ειδικά στο σκέλος που αφορά την ευνοϊκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

– Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών των προγραμμάτων. Από την υποβολή της αίτησης μέχρι την αίτηση και τη χρηματοδότηση. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα βήματα, να περιοριστούν περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

– Απλοποίηση και συντόμευση του περιεχομένου των προκηρύξεων. Οταν έχουμε μια προκήρυξη 50 και πλέον σελίδων, με δυσνόητους τεχνοκρατικούς όρους, είναι σχεδόν αδύνατο για την επιχείρηση να τη διαχειριστεί. Ειδικά, μάλιστα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν διαθέτουν εξειδικευμένο σε αυτά τα θέματα προσωπικό. – Περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Επιτάχυνση επιστροφών ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News