ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται τα deals στα σούπερ μάρκετ: Στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ

Συνεχίζονται τα deals στα σούπερ μάρκετ: Στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ

Γεγονός είναι η τρίτη για το 2022 εξαγορά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς χθες ανακοινώθηκε επισήμως η απόκτηση από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός του ομίλου «Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ». Η συμφωνία σηματοδοτεί από τη μία την ενίσχυση της παρουσίας της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη και αφετέρου τη συνεχιζόμενη, έστω και με αργούς ρυθμούς, τάση συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στα χρόνια της κρίσης όπου είδαμε τις συγχωνεύσεις μεγάλων «παικτών» του κλάδου υπό αναγκαστικές συνθήκες, προς αποφυγή δηλαδή της πτώχευσης (π.χ. απόκτηση της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» και της «Βερόπουλος» στην Ελλάδα από την «ΜΕΤRO ABEE») φέτος «αντικείμενο του πόθου» είναι μικρές και μεσαίες τοπικές αλυσίδες.

Η ΑΝεΔΗΚ Κρητικός, η αλυσίδα που ξεκίνησε από την Αίγινα το 1996 και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη ανακοίνωσε χθες επισήμως την εξαγορά του ομίλου «Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ», μέσω της οποίας εντάσσονται στο δυναμικό της τα 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου, αλλά και η διαχείριση των εμπορικών σημάτων «Ελληνικά Μάρκετ», «Πρόοδος Μάρκετ», «Ήλιος Μάρκετ και «Γρήγορα» που πρόκειται για καφέ-παντοπωλεία. Υπό τα εμπορικά αυτά σήματα λειτουργούν συνολικά 300 καταστήματα, μικρά και μεσαία, ενώ η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διαθέτει σήμερα περί τα 400 καταστήματα. Η Κρητικός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τέλος του έτους τα καταστήματα ως έχουν, ενώ από τη νέα χρονιά, με νέα σήματα και εμπορική ονομασία θα λειτουργήσουν τα 43 από τα 52 εταιρικά καταστήματα του δικτύου, ενώ τα υπόλοιπα 9 καταστήματα, τα οποία είναι υπό το σήμα Γρήγορα Μάρκετ και λειτουργούν με τη μορφή καφεπαντοπωλείου, θα μείνουν ως έχουν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Τα θεμέλια για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός μπήκαν πάντως πολύ νωρίτερα από το 1996. Ήταν το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα. Το 1983 τα παιδιά του Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός (από τα αρχικά των ονομάτων τους άλλωστε προέρχεται το ΑΝΕΔΗΚ) δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα και το 1996 ιδρύεται η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με 5 νέα καταστήματα. Το 2007 ιδρύεται το πρώτο κέντρο διανομής στην Μαγούλα Αττικής. Στις αρχές του 2017, η είσοδος της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας «ΥΠΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ», η οποία δραστηριοποιείται στους Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, ήταν το πρώτο βήμα για την άνοδο της στην Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στη Δυτική Μακεδονία με 35 επιπλέον καταστήματα. Τον Ιούλιο του 2017 αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας CRM–ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη. Η αλυσίδα αριθμεί 92 συνδεδεμένα μέλη και λειτουργεί μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης. Το 2018 εξαγόρασε τα supermarket ΜΕΡΙΜΝΑ στην Αττική, ενώ το 2019 ενίσχυσε την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη εξαγοράζοντας την αλυσίδα ΜΑΚΟ, που διέθετε δίκτυο 11 καταστημάτων. Οι πωλήσεις του ομίλου το 2020  διαμορφώθηκαν σε 390,10 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 1,89 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών ανήλθαν το 2020 σε 83,9 εκατ. ευρώ.

Οι άλλες δύο εξαγορές που έγιναν φέτος στον κλάδο των σούπερ μάρκετ είναι αυτή του ΣΥΝΚΑ από την «Μασούτης» και των SEP Markets στα Ιωάννινα από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News