Business & Finance Σάββατο 20/08/2022, 10:49
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των τραπεζών

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των τραπεζών

Διασχίζοντας τους διαδρόμους κεντρικού κτιρίου γραφείων στην Αθήνα, οι διακριτικοί τίτλοι καθώς και οι ειδικότητες στελεχών που συναντάμε σε τίποτα δεν παραπέμπουν ότι βρισκόμαστε στα γραφεία συστημικής τράπεζας: data analysts/data officers, software engineers business process managers, IT Cloud experts, προγραμματιστές σε σύγχρονες γλώσσες όπως Linux, είναι μερικές μόνον από τις εξειδικευμένες ειδικότητες από τον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής που αποτελούν πόλο έλξης για τον διεθνή και κατ’ επέκταση εγχώριο τραπεζικό τομέα.

«Οι περισσότερες από τις νέες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι συστημικές τράπεζες στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους δεν είναι καθαρά τραπεζικές, αλλά κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, καθώς και άλλων τομέων όπως της κυβερνοασφάλειας και του τομέα των ESG. Επίσης, από τους τομείς της κανονιστικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης κινδύνων», αναφέρει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Σε αριθμό οι νέες προσλήψεις σε αυτούς τους νέους τομείς, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η «Κ» φθάνουν περίπου τα 1.000 άτομα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε νέες τράπεζες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους εργαζομένους, ηλικιακά είναι κάτω των 30 ετών, αλλά και νεότεροι, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών.

Περιζήτητες στον τραπεζικό τομέα είναι επίσης ειδικότητες που συνδέονται με το digital banking, όπως UX designers, social media experts, lean experts που αποτελεί μια νέα πιστοποιημένη εξειδίκευση εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο, που αναλαμβάνουν να ανασχεδιάσουν υφιστάμενες διαδικασίες και εργασίες. Επίσης ειδικότητες όπως performance analysts, website experts, product channels officers και product owners officers.

Για τα στελέχη με εμπειρία σε πράσινες λύσεις και προστασία του περιβάλλοντος, στον ευρύτερο τομέα του ESG η ζήτηση έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι κεντρική στρατηγική κάθε τράπεζας είναι η ενσωμάτωση απόλυτα μετρήσιμων στόχων που αφορούν θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης.

Σταδιακά όμως στη σύγχρονη τραπεζική εισέρχεται και η ρομποτική τεχνολογία, που αναλαμβάνει μέρος εργασιών που ήταν αντικείμενο τραπεζικών υπαλλήλων, απελευθερώνοντάς τους με τον τρόπο αυτό σε πιο παραγωγική απασχόληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας σε αυτοματοποιημένες και επαναλαμβανόμενες μηχανικές εργασίες και διαδικασίες, όπως η επεξεργασία εγγράφων και η μοντελοποίηση κινδύνων, τομείς όπου η χρήση ρομποτικής οδηγεί σε απλοποίηση και ομογενοποίησή τους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, μεγάλος αριθμός αναγκών νέων ειδικοτήτων που έχουν προκύψει καλύπτεται εσωτερικά έπειτα από εκπαιδευτικά προγράμματα και αναβάθμιση των δεξιοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις με επιτυχία.

Οπως όμως τονίζεται με κάθε ευκαιρία από τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών, η σύγχρονη τραπεζική των νέων τεχνολογιών και ειδικοτήτων, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής θα έχει πάντα ως επίκεντρο των αποφάσεων και χάραξης της στρατηγικής τον άνθρωπο. Οι τράπεζες με εργαζομένους που εκτός από εξειδικευμένες σπουδές και γνώσεις διαθέτουν ικανότητα ανάλυσης, σύνθεσης και αναγνώρισης των αναγκών της πελατείας και αποτελεσματικής επικοινωνίας μαζί τους, θα κυριαρχήσουν στον σκληρό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News