ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Νέο κεφαλαιακό πλάνο και νέα διοίκηση

Attica Bank: Νέο κεφαλαιακό πλάνο και νέα διοίκηση

Στα 400 εκατ. ευρώ «προσγειώνονται» οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, ενώ την ίδια στιγμή επισπεύδονται οι διοικητικές αλλαγές με την οριστικοποίηση της τοποθέτησης της Ελένης Βρεττού στην θέση της διευθύνουσας συμβούλου της τράπεζας.

Ο περιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank συνδέεται με το γεγονός ότι η DBRS που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων, έδωσε κατά 30% περίπου ευνοϊκότερη τιμολόγηση, περιορίζοντας το κεφαλαιακό κόστος της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αξιολόγηση αφορά τις δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις και συγκεκριμένα τα χαρτοφυλάκια Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις οποίες το κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της Attica Bank προβλέπει την τιτλοποίηση και την ένταξη στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή, τριών ή τεσσάρων χαρτοφυλακίων, δηλαδή του Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ, του Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και ενδεχομένως την τιτλοποίηση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου, του Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 670 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco.

Ο περιορισμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων στα 400 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πιθανολογούνταν ότι θα χρειαστούν για την εξυγίανση της τράπεζας, διευκολύνει το ξεκαθάρισμα της Attica Bank, καθώς είναι κοντά στη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι υφιστάμενοι μέτοχοι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας ύψους 365 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ΑΜΚ που υλοποιήθηκε το 2021 ύψους 240 εκατ. ευρώ, Ellington και ΤΜΕΔΕ, συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της αύξησης κάλυψε το ΤΧΣ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, Ellington και ΤΜΕΔΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα επενδύσουν επιπλέον περί τα 125 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα ξεκαθαρίσει έως τα τέλη Αυγούστου όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των τριών χαρτοφυλακίων, προκειμένου στις αρχές Σεπτεμβρίου η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τους μετόχους να παρουσιάσει στην ΤτΕ αναλυτικό κεφαλαιακό και αναπτυξιακό πλάνο.

Η ανάληψη της διοίκησης από την Ελένη Βρεττού που διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μια εμπροσθοβαρής κίνηση στην προσπάθεια εξυγίανσης αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της Attica Bank, που είναι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βρεττού έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος στο παρελθόν στην HSBC και πιο πρόσφατα στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ σήμερα κατέχει την θέση Chief Strategy και IR Officer στην Lamda Development.

Τέλος με παράλληλες διαδικασίες υλοποιείται από την Attica Bank η διαδικασία ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) με την έκδοση 271.448.946 δωρεάν παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η ημερομηνία για την άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου και εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν ασκήσουν τα δικαιώματα, οι τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές και θα μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του στην Attica Bank από το σημερινό 63% στο 68% περίπου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News