ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν ξανά να θυµίζουν… τράπεζες

Την αλλαγή σελίδας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του α΄ εξαµήνου που δείχνουν έκρηξη της καθαρής πιστωτικής επέκτασης κατά 6 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν ξανά να θυµίζουν… τράπεζες

Στον τραπεζικό τοµέα κάτι κινείται. Αυτό προκύπτει αβίαστα από τις ανακοινώσεις αποτελεσµάτων 6µήνου που δείχνουν ότι οι τράπεζες αρχίζουν ξανά να θυµίζουν τράπεζες. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους δεν είναι πια η µείωση των κόκκινων δανείων, αλλά η αναζήτηση και η προσέλκυση επιχειρήσεων που µπορούν να χρηµατοδοτήσουν.

Εχοντας µέσα από τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις δανείων µειώσει δραστικά το προβληµατικό χαρτοφυλάκιο, αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη για µεγέθυνση του ισολογισµού τους και για αύξηση των εσόδων από οργανικές πηγές, δηλαδή από τόκους και προµήθειες. Ετσι η συζήτηση µε αφορµή τα αποτελέσµατα έχει οριστικά µετατοπιστεί στις προοπτικές για αύξηση της κερδοφορίας, που θα επιτρέψει τη διανοµή µερίσµατος στους µετόχους.

Εντονος ανταγωνισµός

Με δεδοµένο µάλιστα ότι η δεξαµενή των αξιόχρεων επιχειρήσεων δεν είναι µεγάλη, εντείνεται και ο µεταξύ τους ανταγωνισµός. Ανταγωνισµός για αύξηση χορηγήσεων και πιστωτική επέκταση. Ανταγωνισµός για τις προµήθειες και τις συνεργασίες. Ανταγωνισµός για τα µερίδια. Ανταγωνισµός για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι διοικήσεις στα επιχειρησιακά πλάνα. Ανταγωνισµός για τα κέρδη και εντέλει ανταγωνισµός στο ταµπλό του Χρηµατιστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορύφωση αυτού του ανταγωνισµού ο διευθύνων σύµβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έσπασε την «παράδοση» που θέλει τις διοικήσεις να µη σχολιάζουν την πορεία της µετοχής και υπεραµυνόµενος της προόδου που έχει κάνει η τράπεζα τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε εµφατικά ότι η µετοχή διαπραγµατεύεται «αδικαιολόγητα» χαµηλά «κατά 43%» κάτω από την αξία της µε βάση τα κέρδη ανά µετοχή.

Το µήνυµα του ισχυρού µεταξύ τους ανταγωνισµού εξέπεµψαν οι δηλώσεις όλων των CEO των τεσσάρων τραπεζών κατά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του α΄ εξαµήνου, µε αιχµή αυτή τη φορά όχι τη µείωση του δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων σε µονοψήφιο ποσοστό, αλλά την αύξηση του εξυπηρετούµενου χαρτοφυλακίου.

«Πρόκειται για µια ποιοτική διαφορά που δείχνει τη νέα τάση πραγµάτων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη. Την αλλαγή σελίδας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του α΄ εξαµήνου που δείχνουν έκρηξη της καθαρής πιστωτικής επέκτασης κατά 6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το Ταµείο Ανάκαµψης έως τα τέλη Ιουνίου δεν είχε ακόµη ενεργοποιηθεί και οι χορηγήσεις δεν είχαν τροφοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εντούτοις, η δυναµική έχει δηµιουργηθεί και, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύµβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, οι τράπεζες «χτίζουν» τις θέσεις τους στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που αναµένεται να τροφοδοτηθεί και από τα φθηνά δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης. Ενδεικτικό του ισχυρού ανταγωνισµού ήταν και η αιχµή των δηλώσεων του επικεφαλής της Alpha για τον πρώτο λόγο που είχε η τράπεζα στις νέες χρηµατοδοτήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στο 1,7 δισ. ευρώ της καθαρής πιστωτικής επέκτασης που κατέγραψε η τράπεζα, αλλά και σε επιπλέον 600 εκατ. ευρώ κοινοπρακτικών δανείων που διανεµήθηκαν στις άλλες τρεις, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα του ανταγωνισµού στις χορηγήσεις επιχειρηµατικών δανείων.

Ισχυρό σήµα για την αναπτυξιακή προοπτική έδωσαν οι δηλώσεις του CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος έθεσε τον πήχυ της ανάπτυξης στο 6% για το τρέχον έτος, επισηµαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη φάση του οικονοµικού κύκλου στη σύγκρισή της µε άλλες ευρωπαϊκές οικονοµίες. Αν και οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισµού αποτελούν παράγοντα επαγρύπνησης, η υψηλή συµµετοχή των υπηρεσιών και δη του τουρισµού στην αναπτυξιακή µεγέθυνση πυροδοτούν το αίσθηµα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονοµίας, ενώ η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αναµένεται, σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά, να επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην αποπληρωµή των χρεών τους, µε δεδοµένο ότι το χρέος του ιδιωτικού τοµέα, που είναι όµως ενήµερο προς τις τράπεζες, αντιπροσωπεύει µόλις το 55% του ΑΕΠ, µε τα δύο τρίτα από αυτό να είναι οφειλές του επιχειρηµατικού τοµέα και, σύµφωνα µε τον κ. Μυλωνά, εµφανίζει ισχυρές αντοχές κερδοφορίας και ανθεκτικότητας στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους.

Σε διαρκή επιφυλακή

Οι τράπεζες δεν εφησυχάζουν, όπως έκανε σαφές ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, και παρά τη δραστική µείωση των κόκκινων δανείων, που πρώτη η Eurobank υλοποίησε, παραµένουν σε επιφυλακή. Τα στοιχεία του α΄ εξαµήνου δείχνουν οριακή µόλις αύξηση των εισροών νέων κόκκινων δανείων –µηδενική σε κάποιες τράπεζες– αλλά ενεργώντας συντηρητικά προβλέπουν µικρή αύξηση έως και 400 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου και προετοιµάζονται για ανάλογες προβλέψεις το β΄ εξάµηνο του έτους. Η προσπάθεια για δείκτη NPE στα µέσα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται, επεσήµανε από την πλευρά της Alpha Bank ο Βασίλης Ψάλτης, αλλά οι βάσεις έχουν τεθεί, υπογράµµισε, καθώς όχι µόνο έχουν απορροφήσει έως τα τέλη του α΄ εξαµήνου τη ζηµία από την εξυγίανση των ισολογισµών τους, αλλά επιπλέον το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων που έχει µείνει στους ισολογισµούς είναι καλύτερης ποιότητας µε υψηλές εξασφαλίσεις.

Με όπλο την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτουν –η Εθνική µε 15,6% και η Eurobank µε 14% και ακολουθούν η Alpha Bank µε 11,7% και η Tράπεζα Πειραιώς µε 10,2%–, οι τράπεζες συνεχίζουν να χτίζουν µέσω οργανικών ενεργειών και πλέον µέσω της κερδοφορίας τους την κεφαλαιακή τους βάση. Ετσι, τα αποτελέσµατα 6µήνου αναδεικνύουν την προσπάθεια ενίσχυσης των οργανικών εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους και προµήθειες, µέσα από τη στροφή στις υγιείς χρηµατοδοτήσεις, αλλά περιλαµβάνουν και εκτεταµένα έσοδα από οµόλογα. Σε συνδυασµό µε τα υψηλά χρηµατοοικονοµικά έσοδα, που κυριάρχησαν και το α΄ εξάµηνο –µε διαφοροποιήσεις από τρίµηνο σε τρίµηνο για κάθε τράπεζα– προκύπτει ότι η διαχείριση χαρτοφυλακίου στήριξε σε σηµαντικό βαθµό τη λειτουργική κερδοφορία τόσο µέσω swaps οµολόγων όσο και µέσω πωλήσεων κρατικών τίτλων. Την πρακτική αυτή αξιοποίησε πλήρως η Eurobank εκτινάσσοντας τα έσοδα από χρηµατοοικονοµικές πράξεις στα 897 εκατ. ευρώ, ενώ στα 667 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα χρηµατοοικονοµικά έσοδα για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 301 εκατ. ευρώ διαµορφώθηκαν τα αντίστοιχα έσοδα για την Εθνική Τράπεζα και στα 145 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank.

Ενισχυµένη και από τη δραστηριότητα του εξωτερικού, που τροφοδοτεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την κερδοφορία της, η Eurobank κατέγραψε οργανικά έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στο 1,1 δισ. ευρώ ανήλθαν τα οργανικά έσοδα για την Εθνική Τράπεζα, στο 1,5 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 939 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Το γεγονός άλλωστε ότι η Eurobank έχει φτάσει νωρίτερα στον στόχο του µονοψήφιου ποσοστού µη εξυπηρετούµενων δανείων, οδήγησε και σε µικρότερες ανάγκες διαγραφών για ζηµίες από πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις στο τέλος εξαµήνου, εκτινάσσοντας την τελική κερδοφορία στα 941 εκατ. ευρώ, ενόψει της δέσµευσης που έχει αναλάβει η διοίκηση της τράπεζας για τη διανοµή µερίσµατος στους µετόχους για την τρέχουσα χρήση. Με κέρδη 613 εκατ. ευρώ έκλεισε το εξάµηνο για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 430 εκατ. ευρώ διαµορφώθηκε η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας και στα 242,7 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank µετά το έκτακτο έσοδο από την πώληση της δραστηριότητας καρτών.

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός τραπεζικού συστήματος το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων

Εξι «μνηστήρες» για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News