ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταχύτερη η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών

Ταχύτερη η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών

Ευκολότερη και ταχύτερη καθίσταται η αδειοδότηση των έργων ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών. Η άμεση επέκταση των δικτύων νέας γενιάς αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας όσον αφορά την ποιότητα και τη διείσδυση των γραμμών ταχυτήτων τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητες Gigabit. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, προσδιορίζει τις προδιαγραφές για τηνυπαγωγή των έργων για τη διέλευση των ηλεκτρονικών δικτύων στην κατηγορία των χαμηλής όχλησης (με τοπική και μη σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον). Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση πρόβλεψης, σε κάθε νέο έργο εγκατάστασης οπτικών ινών, των απαραίτητων τομών επί του οδοστρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται εξαρχής η δυνατότητα σύνδεσης για όλα τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή εγκατάστασης. Οπως και τον έγκαιρο συντονισμό των εργασιών με τα προγραμματισμένα έργα οδοποιίας δήμων και περιφερειών, κάτι που σήμερα, συνήθως, δεν συμβαίνει. Υστερα και από την έναρξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα διευκολυνθεί περαιτέρω.

Αυτή την περίοδο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δρομολογούν τις περισσότερες από ποτέ επενδύσεις. Ο όμιλος ΟΤΕ σχεδιάζει επενδύσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2027, με στόχο το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να φτάσει σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις την επόμενη τετραετία.

Η Nova-Wind, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της United Group, θα επενδύσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 για την ανάπτυξη δικτύου FTTH και την εθνική κάλυψη του δικτύου 5G. Η Vodafone, μέσω επενδύσεων 600 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να διασυνδέσει μέχρι το 2024 πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News