ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιάννης Βάλβης: O Έλληνας που καταφέρνει και πουλά στους πολυεθνικούς κολοσσούς 

Γιάννης Βάλβης: O Έλληνας που καταφέρνει και πουλά στους πολυεθνικούς κολοσσούς 

Είκοσι χρόνια μετά την πώληση του Dorna στην Coca – Cola, ένα άλλο νερό από την Ρουμανία το AQUA Carpatica πωλείται και συγκεκριμένα το 20% αυτού στην PepsiCo. Η συμφωνία, το τίμημα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό περιλαμβάνει το δικαίωμα διανομής του AQUA Carpatica σε Ρουμανία και Πολωνία από την PepsiCo και τη δυνατότητα επέκτασής του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι κοινό έχουν τα δύο αυτά σήματα νερού εκτός από το ότι οι πηγές και των δύο βρίσκονται στη Ρουμανία; Πίσω από την ανάπτυξή τους και την πώλησή τους στους δύο πολυεθνικούς κολοσσούς του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών βρίσκεται ο Γιάννης Βάλβης, ιδιοκτήτης του Ομίλου Βάλβη στη Ρουμανία (Valvis Holding), όπου ανήκει και το AQUA Carpatica. Γεννημένος στην Αθήνα το 1954 με καταγωγή από τη Σαντορίνη και με σπουδές στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Γιάννης Βάλβης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες στη Ρουμανία όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά από το 1992. 

Η βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Valvis Holding ξεκίνησε το 1994 με την ίδρυση της DORNA APEMIN SA, μια κοινή επιχείρηση με ελληνική, ρουμανική και ελβετική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Το πεδίο δράσης της κάλυπτε το φυσικά ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει από την πηγή της Dorna, που βρίσκεται σε μια περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα. Το 2002 η Coca – Cola εξαγόρασε το Dorna μαζί με την Coca – Cola HBC έναντι 39 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα το Dorna έγινε γνωστό το 2001 με την περίφημη διαφήμιση με τον Τάσο και τη Γκόλφω και το σλόγκαν «Δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο». 

Το 2009, μόλις επτά χρόνια μετά την πώληση του φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού Dorna στην Coca Cola, η Valvis Holding Group άρχισε να λειτουργεί και πάλι σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα, με τη δημιουργία του «AQUA Carpatica». Μέχρο το 2014, το AQUA Carpatica έγινε το φυσικό νερό πηγής με τις περισσότερες πωλήσεις σε εθνικό επίπεδο και μέχρι το 2016 καθιέρωσε μια διεθνή παρουσία σε 16 χώρες και σε τέσσερις ηπείρους. Στην ελληνική αγορά το AQUA Carpatica εισήλθε μόλις πέρυσι με αποκλειστικό αντιπρόσωπο του εν λόγω σήματος την Mantis Group. 

Τα δύο νερά δεν είναι τα μόνα που ο Γιάννης Βάλβης κατάφερε να πουλήσει – έστω και μέρος αυτών- σε πολυεθνικούς κολοσσούς. Πρόκειται για τη Dorna Lactate που παρήγαγε το βιολογικό γάλα LaDorna, η οποία εξαγοράστηκε το 2008 από την Lactalis Group έναντι 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είχε ιδρυθεί και θυγατρική στην Ελλάδα η Dorna Hellas, η οποία το 2005 ανέλαβε την εισαγωγή και διανομή του βιολογικού γάλακτος LaDorna, κάνοντας αίσθηση στην ελληνική αγορά, καθώς το εν λόγω γάλα πωλείτο σε τιμή μη βιολογικού. Η δραστηριότητα στα βιολογικά τρόφιμα συνεχίζεται για τον όμιλο Βάλβη και συγκεκριμένα με βιολογικά δημητριακά. 

Από τον 2005 ο όμιλος Βάλβη δραστηριοποιείται και στο κρασί επενδύοντας στο οινοποιείο Viti Pomicola Samburesti, το οποίο περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση με αμπελώνες και οπωροφόρα δέντρα. Τελευταία ο όμιλος δραστηριοποιείται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News