ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,2 αναθεωρεί τον στόχο για πιστωτική επέκταση το 2022 η Alpha Bank

Στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,2 αναθεωρεί τον στόχο για πιστωτική επέκταση το 2022 η Alpha Bank

Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ κατέγραψε το α’ εξάμηνο του 2022 η Alpha Bank, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022.

Συγκεκριμένα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με χρηματοδοτήσεις κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών και η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 700 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με μεγάλες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών κυρίως δανείων. 

Όπως επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου η ισχυρή πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε ήδη από το πρώτο μισό του 2022 δεν περιλαμβάνει ακόμη τη δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο όλες οι τράπεζες «χτίζουν» τις θέσεις τους και τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν από το δ’ τρίμηνο του έτους και μετά. Ήδη πάντως ο στόχος του ομίλου για 2,2 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση αναμένεται να υπερκαλυφθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης έως τα τέλη του 2022 και η καθαρή πιστωτική επέκταση θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ. 

Ο όμιλος πέτυχε επίσης για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο 8,2%, «μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%», επεσήμανε ο επικεφαλής της Alpha Bank. 

Όπως επεσήμανε η διοίκηση της Alpha Bank μέσα από τις τις συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν η Τράπεζα ξεκαθάρισε το πιο κακό κομμάτι των NPEs και αυτό που απέμεινε στον ισολογισμό της είναι το καλύτερο τμήμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Εντούτοις όπως επεσήμανε ο CEO του ομίλου «το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του α’ εξαμήνου το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών. 

Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 6,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 302,7 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης η προοπτική ανόδου των επιτοκίων έως το 1% θα έχει θετική επίπτωση κατά 230 εκατ. ευρώ στο καθαρό έσοδο τόκων του Ομίλου. Συγκεκριμένα η επίπτωση από την άνοδο από το -0,5% στο 0,5% θα προσθέσει 183 εκατ. ευρώ έσοδα τόκων και άλλα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν εφόσον το βασικό επιτόκιο φτάσει το 1%. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον SRB όσον αφορά τις εκδόσεις MREL. «Η συζήτηση είναι παραγωγική και ο επόπτης καταλαβαίνει τις συνθήκες», τόνισε ο κ. Ψάλτης και πρόσθεσε: «Ωστόσο εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News