ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Διαχειρίσιμη η επίπτωση της κρίσης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο

Eurobank: Διαχειρίσιμη η επίπτωση της κρίσης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο

Στην αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων του Επιχειρησιακού Πλάνου για το σύνολο του 2022 προχώρησε η Eurobank με αύξηση των κερδών προ προβλέψεων πάνω από το 1 δισ. ευρώ από 865 εκατ. ευρώ αρχικού στόχου, αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων στα 2,9 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) από 2,3 δισ. ευρώ πριν, ενίσχυση των λειτουργικών κερδών στα 750 εκατ. ευρώ από 610 εκατ. πριν, απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 11% από 10% και ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 17% από 16,4% και του δείκτη CET1 στο 14,2% από 13,6%. 

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο CEO της Eurobank  Φωκίων Καραβίας επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης για την διανομή μερίσματος για την οικονομική χρήση του 2022, σημειώνοντας ότι «κάνουμε έναν παραγωγικό διάλογο με τον επόπτη με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρονιάς, στις αρχές του 2023» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τράπεζα θα καταφέρει να διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους της δεδομένων της καλής επίδοσης των μεγεθών της.

Παρά την σταθεροποίηση στο καθαρό αποτέλεσμα από το σχηματισμό (εισροές – εκροές) νέων κόκκινων δανείων, ο επικεφαλής της Eurobank υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υποτιμηθούν οι προκλήσεις  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς η αύξηση των επιτοκίων λόγω και του υψηλού πληθωρισμού «θα προσθέσει ένα βάρος στα νοικοκυριά», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, εκτιμώντας ότι η επίπτωση από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι διαχειρίσιμη σε ότι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας. Ο πιο ευαίσθητος τομέας, εξήγησε ο κ. Καραβίας παραμένει η στεγαστική πίστη, τομέας στον οποίο παρατηρούνται ήδη μικρή αύξηση στις εισροές νέων NPEs σε αντίθεση με τον τομέα επιχειρηματικής πίστης, που παρατηρείται μείωση στις εισροές. Όπως εξήγησε με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δανείων είναι συμβάσεις που έχουν κλείσει μια δεκαετία, η επίπτωση από την άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης περιορίζεται στο 5% της μηνιαίας δόσης των νοικοκυριών, ενώ η προοπτική ανόδου κατά 100 μονάδες βάσης θα επηρεάσει κατά 10%-15% την μηνιαία δόση. Σε ότι αφορά τα δάνεια της τελευταίας 3ετίας η πλειοψηφία τους είναι με σταθερά επιτόκια επεσήμανε ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που αθροίζουν 10 δισ. ευρώ, στηρίζουν την ανάπτυξη άνω του 4% για φέτος και την μείωση της ανεργίας. 

Η Τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για νέα κόκκινα δάνεια 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας «προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί και συνετοί στις εκτιμήσεις μας». Η εκτίμηση για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει στο 5,8% και ο προγραμματισμός της διοίκησης προβλέπει την πραγματοποίηση πρόσθετων διαγραφών το β’ εξάμηνο του έτους.

Για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης το καθαρό έσοδο από τόκους της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί από 7% έως 8%, ενισχυμένο από την άνοδο του euribor και την πιστωτική επέκταση αλλά και από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Τα έσοδα της τράπεζας από την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων θα ανέλθουν σε 70 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης στα 130 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά επιπλέον 50 μονάδες Για μια συνολική αύξηση 150 μονάδων βάσης τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 300 εκατ ευρώ.

Η ζήτηση για δάνεια θα παραμείνει ισχυρή, εκτίμησε ο κ. Καραβίας καθώς στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αυξηθεί σε 6-8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 933 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 760 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 941 εκατ., έναντι 190 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2021 και περιλαμβάνουν τα κέρδη από τη συναλλαγή απόσχισης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών (project Triangle).

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε  102 εκατ. το α’ εξάμηνο του έτους, από 73 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 11,5% και ανήλθαν σε 142 εκατ. και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 41,7% σε 127 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022. Το 45% περίπου των καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Καθαρά κέρδη 941 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha

Χρηματιστήριο: Στη ζώνη των 850 μονάδων – Με κέρδη 5% κλείνει ο Ιούλιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News