Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 08:25
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέοι «μνηστήρες» διεκδικούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Νέοι «μνηστήρες» διεκδικούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Συνθήκες πλειοδοσίας φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την πιθανή πώληση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο της εισηγμένης διεκδικούν η αυστραλιανή First Sentier και ένας ακόμη όμιλος. Αντιθέτως, η επίσης αυστραλιανή Macquarie έχει τεθεί «εκτός κούρσας». Ο συγκεκριμένος όμιλος εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία παραγωγής από ΑΠΕ, ωστόσο –αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή– φαίνεται πως έχει αποσυρθεί από τη διεκδίκηση.

Η First Sentier παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί τον «εταίρο» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο σχήμα που θα διεκδικήσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Είχε επίσης καταθέσει δεσμευτική προσφορά για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε τότε η Macquarie. Η First Sentier αποτελεί ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ειδίκευση στον τομέα των υποδομών και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 166 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μιας περαιτέρω, στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, αυτό πάντως που προκύπτει από την παραπάνω εξέλιξη είναι ότι τα ποσά που συζητούνται είναι τέτοια που έχουν δελεάσει την ηγεσία του ομίλου, κάτι που δεν συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις. Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά. Ενα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων που γίνονται. Ποσοστά στην εταιρεία διαθέτουν και σημαντικά επενδυτικά funds, που είχαν αποκτήσει πακέτα μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Γ. Περιστέρης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είχε αναφέρει ότι «πράγματι η εταιρεία έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και συμβαίνει ακόμα πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα. Ετσι και τώρα αξιολογούμε το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και τις υποχρεώσεις που αισθανόμαστε ότι έχουμε απέναντι στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να είναι προς ανακοίνωση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε κι έλαβε την έγκριση των κατόχων ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020, να προχωρήσει στη «χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ελήφθη το πράσινο φως για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αλλά που συνιστά αντικείμενο ουσιαστικής αλλαγής του φορέα έκδοσής τους, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο λόγος φυσικά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2029

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής μέχρι το 2029 προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, τα οποία θα παράγουν ετήσια έσοδα 1,25 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσια από σήμερα, καθώς και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση έως το 2025 δρομολογούνται επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, που θα αυξήσουν τη συνολική ισχύ σε 3 GW. Πρόκειται μάλιστα για έργα με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, για το διάστημα 2026-2029 προβλέπονται επιπλέον έργα 3,1 GW, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθούν νέα αιολικά έργα 2,2 GW, φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) 1,7 GW, όπως επίσης και 3,75 GW έργων που θα συνδυάζουν την παραγωγή και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω αντλησοταμίευσης).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News