ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικοί Χυμοί: αυξημένος τζίρος, μειωμένα κέρδη και στο βάθος…Juice Invest

Ελληνικοί Χυμοί: αυξημένος τζίρος, μειωμένα κέρδη και στο βάθος…Juice Invest

Με αυξημένο τζίρο και μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις η πώληση της Ελληνικοί Χυμοί στους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Απόστολο Ταμβακάκη φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η εκ Λαρίσης ορμώμενη εταιρεία έκλεισε το 2021 με αυξημένο τζίρο, ενώ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς. Από την άλλη οι δύο επιχειρηματίες συνέστησαν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη την εταιρεία Juice Invest AE, μέσω της οποίας αναμένεται να γίνει η εξαγορά της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ».

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της τελευταίας, το 2021 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 25,36 εκατ. ευρώ έναντι 22,63 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση περίπου 12%. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν το 2021 σε 3,58 εκατ. ευρώ από 4,22 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2021 σε 2,83 εκατ. ευρώ από 3,20 εκατ. ευρώ το 2020.

Το εντυπωσιακό στον ισολογισμό της «Ελληνικοί Χυμοί» είναι ότι δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, παρά μόνο εμπορικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, στην οικονομική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «υφίστανται εμπράγματα βάρη σε ακίνητα της εταιρείας αξίας 2,20 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια έχουν εξοφληθεί πλήρως οπότε υπάρχει και η δυνατότητα άρσης των βαρών αυτών. Έχει ξεκινήσει διαδικασία για την άρση προσημείωσης 704.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει προβεί σε νέα επένδυση στο πλαίσιο του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, του 4399/2016. Σύμφωνα με την αρχική ένταξη η ενισχυόμενη επένδυση είναι ύψους 5,78 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φοροαπαλλαγής είναι ποσοστού 45% και ποσού 2,60 εκατ. ευρώ.

Στην οικονομική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι «οι μέτοχοι της εταιρείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών τους στην εταιρεία σε τρίτους αξιόπιστους Έλληνες επενδυτές».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το fund EOS Capital Partners, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.», προκειμένου να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Η Juice Invest AE

Μόλις την περασμένη Πέμπτη συστάθηκε η εταιρεία Juice Invest AE με μετόχους την BESPOKE, τη νέα holding εταιρεία που έχει δημιουργήσει ο κ. Θεοδωρόπουλος,  και το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, εταιρεία μέσω της οποίας θα γίνει η εξαγορά της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» που είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο. Η BESPOKE κατέχει το 67,55% του μετοχικού κεφαλαίου της Juice Invest και το EOS Capital Partners το υπόλοιπο 32,45%. Στο διοικητικό συμβούλιο της νεοσύστατης εταιρείας ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ο κ. Ταμβακάκης αντιπρόεδρος.

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» ιδρύθηκε το 2003 και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.μ. Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά για τους χυμούς Viva και Belo, ενώ έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, συνεργαζόμενη με πολλές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτή, άλλωστε, η δραστηριότητα θεωρείται και το δυνατό της σημείο. H εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, και στην παραγωγή χυμού ντομάτας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Henkel: Φέρνει την παραγωγή του Persil στην Ελλάδα

«Παγωτά Δωδώνη»: Περνά στον Αλ. Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ

Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης αγοράζουν τους «Ελληνικούς Χυμούς» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News