ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Telcos: H άνοδος του τουρισμού διπλασίασε τα έσοδα από roaming

Διπλασιάστηκαν τα έσοδα από roaming το ‘α τρίμηνο - Τι φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΕΚΤ

Telcos: H άνοδος του τουρισμού διπλασίασε τα έσοδα από roaming

Η εκτόξευση του τουρισμού και ο μεγάλος αριθμός αφίξεων Αμερικανών τουριστών τονώνει σημαντικά και τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Κατά την κορύφωση της πανδημίας που είχε οδηγήσει στην επιβολή αλλεπάλληλων lockdowns και ταξιδιωτικών περιορισμών, τα έσοδα των παρόχων από roaming σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχαν υποχωρήσει δραματικά, με τις επιπτώσεις να είναι βαρύτερες για χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα όπου ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα του ΑΕΠ. Η εικόνα αυτή όμως, έχει αντιστραφεί.

Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, οι εισπράξεις των παρόχων από τέλη περιαγωγής σχεδόν διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας το 90%, με τις εταιρείες να μην κοινοποιούν το ακριβές ποσό αυτών. Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δεν χρεώνονται με τέλη περιαγωγής για τη χρήση του κινητού τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η άνοδος των αφίξεων Αμερικάνων και εν γένει μη Ευρωπαίων τουριστών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω άνοδο των εσόδων από περιαγωγή το φετινό καλοκαίρι.

Άνοδο 16,7% κατέγραψαν και τα έσοδα από δεδομένα το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 35% των συνολικών εισπράξεων από υπηρεσίες έναντι 31% το ίδιο τρίμηνο του 2021. Κι αυτό σε συνέχεια της αύξησης της χρήσης δεδομένων, σε 4,53 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 3,16 GB το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου του 2021, άνοδο κατά 6,3%, στα 123 εκατ. λεπτά εμφάνισε και η χρήση των λεπτών ομιλίας, με τους συνδρομητές να έχουν στείλει 85,2 εκατ. μηνύματα SMS-MMS (+4,6%).

Τα συνολικά έσοδα των παρόχων κινητής από υπηρεσίες (φωνής, μηνυμάτων, δεδομένων) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενισχύθηκαν κατά 3,5%, σε 458 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το σύνολο των εσόδων-περιλαμβάνουν μη τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες- τοποθετούνται σε περίπου 520 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 1,3%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το σύνολο των συνδρομητών κινητής διαμορφώθηκε σε 14,5 εκατ. από τους οποίους οι 11,5 εκατ. ανήκουν στους ενεργούς. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο κλάδος κινητής επένδυσε 90,5 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 26%, ετησίως. Τα στοιχεία της ΕΕΚΤ φανερώνουν ακόμη ότι οι τιμές προ φόρων για τη φωνή και τα δεδομένα μειώθηκαν, ετησίως, κατά 11,1%, και 16,2% αντίστοιχα.

«Παρότι το κόστος αυξάνεται και προκαλεί επιπτώσεις στις τηλεπικοινωνίες, ο κλάδος μας είναι ο μοναδικός που εμφανίζει αποπληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές να μειώνονται διαρκώς. Είναι σημαντική η συμβολή στην αύξηση της ευρυζωνικότητας δράσεων ενίσχυσης της σύνδεσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα, όπως το SFBB. Αντίστοιχη σημασία έχουν οι δράσεις για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τουρισμός: Ποιους ελληνικούς προορισμούς γκουγκλάρουν περισσότερο οι ξένοι

Κάτω του 1 ευρώ υποχώρησε το κόστος δεδομένων κινητής

Τουρισμός: Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται 1 εκατ. επισκέπτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News