ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Henkel: Φέρνει την παραγωγή του Persil στην Ελλάδα

Henkel: Φέρνει την παραγωγή του Persil στην Ελλάδα

Παραγωγή απορρυπαντικών που σήμερα γίνεται στη Γερμανία αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα καθώς ο γερμανικός κολοσσός στον κλάδο των απορρυπαντικών και όχι μόνο, η Henkel βρίσκεται σε συζητήσεις για διεύρυνση της συνεργασίας της με την ελληνική Rolco-Βιανίλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «MR», οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία έτσι ώστε η Rolco  να αναλάβει πλήρως την παραγωγή του απορρυπαντικού Persil για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, παραγωγή που γίνεται σήμερα στη Γερμανία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η επιτυχής κατάληξή τους εκτιμάται ότι θα έχει θετικές συνέπειες τόσο για την ελληνική εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία της Henkel με την Rolco – Βιανίλ ξεκίνησε το 2013 όταν η τελευταία ανέλαβε για λογαριασμό της πρώτης την παραγωγή στην Ελλάδα των απορρυπαντικών Dixan, Neomat, καθώς κι ενός μικρού μέρους της παραγωγής του Persil. Πρόκειται για συνεργασία που συνεχίζεται με επιτυχία εδώ και εννέα χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για την Rolco. Επιπλέον, με αυτή την κίνηση η Henkel εκτιμά ότι θα μπορεί να εξακολουθήσει να διαθέτει στην εγχώρια αγορά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές όλα τα κορυφαία προϊόντα της στην κατηγορία των απορρυπαντικών, καθώς αυτά δεν θα είναι εισαγόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορρυπαντικά είναι μία από τις κατηγορίες προϊόντων που στη χώρα μας πωλούνται σε αρκετά υψηλότερες τιμές από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών εισάγονται στην Ελλάδα. Όπως και το 2013 έτσι και τώρα η συνεργασία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία -τότε ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, τώρα σε μια δύσκολη εποχή λόγω των πληθωριστικών πιέσεων- αλλά και για την ελληνική μεταποίηση.

Η Henkel ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το 1989 όταν εξαγόρασε το 57% των μετοχών της εταιρείας «Τ. Τρύφων & Π. Καστρίνης Α.Ε.», η οποία μετονομάστηκε σε Henkel Hellas ΑΒΕΕ για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εξαγορά πέντε εταιρειών, μεταξύ αυτών και της Rilken. Η Henkel Hellas ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στους εμπορικούς τομείς των απορρυπαντικών και οικιακών καθαριστικών, των καταναλωτικών συγκολλητικών ουσιών καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων (Βιομηχανικές κόλλες, προϊόντα Loctite, προϊόντα επεξεργασίας επιφανειών). Μέχρι το 2000 διέθετε εργοστάσιο παραγωγής απορρυπαντικών στην Αταλάντη του νομού Φθιώτιδας. Πριν από τη Rolco, τα απορρυπαντικά της Henkel για την ελληνική αγορά είχε αναλάβει να παράγει η Alapis, συνεργασία, όμως, που διακόπηκε, καθώς η τελευταία πτώχευσε.

Η ιστορία της Rolco ξεκίνησε το 1948 με τη δημιουργία της παραγωγικής μονάδας χρωμάτων και απορρυπαντικών με την επωνυμία «Βιανίλ Χρωματουργεία Μοσχάτου». Το 1958 παρουσίασε στην ελληνική αγορά το πρώτο απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, το Rol και το 1968 το γνωστό υγρό απορρυπαντικό πιάτων Αva. Άλλα γνωστά σήματα της εταιρείας είναι τα απορρυπαντικά Planet, Essex, καθώς και τα σήματα Roli, Acti Fresh κ.α. Επίσης παράγει οδοντόκρεμες και καλλυντικά. Εκτός από τη Henkel, η Rolco έχει συνεργασία και με άλλους πολυεθνικούς ομίλους, ενώ παράγει απορρυπαντικά και καθαριστικά ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό των κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Ακριβώς για αυτό σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα απορρυπαντικών στη χώρα.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο της Rolco ανήλθε σε 29,73 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 1,97 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές ύψους 633.717 ευρώ.

Το 2018 η Rolco προχώρησε στη δημιουργία joint venture με την βελγική Chriteyns και δημιουργήθηκε η Rolco – Christeyns, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών καθαρισμού και υγιεινής στους επαγγελματικούς χώρους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News