ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παγωτά Δωδώνη»: Περνά στον Αλ. Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ

«Παγωτά Δωδώνη»: Περνά στον Αλ. Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ

Στον κ. Αλέξανδρο Κατσιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΕΚΑ, περνάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Παγωτά Δωδώνη» στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που διενεργούσαν οι πιστώτριες τράπεζες της κάποτε κραταιάς βιομηχανίας παγωτού. Οι άλλοι δύο διεκδικητές που είχαν μείνει στην τελική ευθεία ήταν η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι και η «Βενέτης», ενώ σε προηγούμενο στάδιο είχε καταθέσει προσφορά και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Creta Farms.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του κ. Κατσιώτη, που φέρεται να συμμετείχε στον διαγωνισμό όχι μέσω ΕΛΓΕΚΑ αλλά μέσω άλλου επενδυτικού οχήματος, προβλέπει την εξαγορά έναντι 4 εκατ. ευρώ δανείων της «Παγωτά Δωδώνη» ύψους 36 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές και των άλλων διεκδικητών κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα των 3,5-4 εκατ. ευρώ, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα να υποστηρίζουν, σε επικοινωνία που είχε η «Κ» μαζί τους, ότι η έκβαση του διαγωνισμού ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η ιστορία των «Παγωτών Δωδώνη» ξεκινάει το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ηπειρο άνοιξαν το πρώτο κατάστημά τους (γαλακτοπωλείο) στην Κυψέλη. Το 1970 αρχίζει η παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα. Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη, όπου σε έναν μικρό δρόμο κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος δημιουργείται η παραγωγική της μονάδα. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι.

Στη διάρκεια των ετών 1991-1995 γίνεται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργούνται 17 σημεία πώλησης. Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από την Valtop Holdings Limted με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Αγγελου Πλακόπητα. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα (NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας 90% και μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα. Το 2012 μεγάλη πυρκαγιά προξενεί καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται προσωρινά αλλού. Το 2013 το εργοστάσιο ανακαινίζεται, με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Το 2016 με την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα η «Παγωτά Δωδώνη» πέρασε σε εταιρεία-όχημα ειδικού σκοπού και τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται. Το 2018 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να πωληθεί από τις τράπεζες η «Παγωτά Δωδώνη» και τότε κατέθεσαν προσφορές οι Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και ο ινδικός όμιλος Switzgroup (έχει αποκτήσει τον έλεγχο της «Κρητών Αρτος» και της αλυσίδας «Κουλουράδες»). Παρά το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες αυτών που κατατέθηκαν φέτος, δεν υπήρξε τότε συμφωνία.

Επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό των πιστωτριών τραπεζών καταβάλλοντας 4 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News