Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 08:44
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Macquarie Group: Σχεδιάζει επενδύσεις 12 με 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Macquarie Group: Σχεδιάζει επενδύσεις 12 με 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο επενδυτικό ραντάρ του αυστραλιανού ομίλου Μacquarie, o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει σε επενδύσεις που θα φτάσουν τα 12 με 15 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε τομείς όπως υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και παραχωρήσεις. 

Ο αυστραλιανός όμιλος έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας με την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε μια συναλλαγή που αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα, με την αξία της να φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Ακόμη, διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττική Οδού που σύμφωνα με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αν και η διαδικασία πώλησης έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας.  

Σημαντικές επενδύσεις σχεδιάζει και στην αγορά της ενέργειας. Χθες η Cero Generation, μέλος του Green Investment Group (GIG) της Macquarie, ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών ενός φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας. Και αυτή όπως σημείωσαν τα στελέχη της εταιρείας είναι μόνο η αρχή.  Όπως σημείωσαν χθες στελέχη της Cero η εταιρεία έχει «στα σκαριά» έργα συνολικής 4 GW, εκ των οποίων τα 90% είναι φωτοβολταϊκά και τα 10% αιολικά. Έργα περίπου 1 GW θα αναπτυχθούν το 2023 και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.  Για τα έργα αυτά έχουν ήδη «κλειδώσει» διμερή συμβόλαια πώλησης ενεργείας (PPAs) με εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό. 

Μάλιστα, πρόθεση της CERO είναι να καταστήσει την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ως βάση για επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και στις χώρες των Βαλκανίων όπου δεν έχει παρουσία ως τώρα, καθώς σήμερα δραστηριοποιείται σε επτά χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Επενδύσεις σχεδιάζεται και στα offshore αιολικά. Όπως σημείωναν χθες τα στελέχη της εταιρείας, η  Cero έχει συστήσει μια θυγατρική εταιρεία την Corio για τον συγκεκριμένο κλάδο και βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάπτυξης έργων σε συνεργασία με εγχώριο όμιλο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News