Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 14:58
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγός για τον υπολογισμό των προστίμων

Τι περιλαμβάνει ο νέος οδηγός

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγός για τον υπολογισμό των προστίμων

Νέες κατευθύνσεις για τον υπολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις για παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις κλιμακώνονται μέχρι το 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Οι οδηγίες που εκδόθηκαν προβλέπουν την επιβολή ενός βασικού προστίμου έως 30% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στις σχετικές αγορές (0-30%), ανά έτος της παράβασης το οποίο:

Αυξάνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, όπως είναι, ενδεικτικά, οι οριζόντιοι περιορισμοί που αφορούν σε καθορισμό τιμών, η κατανομή αγορών, οι περιορισμοί της παραγωγής, αλλά και ορισμένες καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης θα τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά. Το πρόστιμο αυξάνεται επίσης, όταν η εμπλεκόμενη επιχείρηση έχει διαπράξει στο παρελθόν διαπιστωμένη παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αν αρνήθηκε να συνεργαστεί ή αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την έρευνα ή αν η εμπλεκόμενη επιχείρηση είχε ηγετικό ρόλο στην παράνομη συμπεριφορά ή είχε προτρέψει άλλες επιχειρήσεις να την υιοθετήσουν.

Αντίθετα το πρόστιμο μειώνεται όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως ότι η επιχείρηση έχει παύσει την παράβαση, η παράβαση οφείλεται σε αμέλεια, η εμπλοκή της στην παράβαση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή έχει καταβάλει αποζημιώσεις στους ζημιωθέντες από την αντι-ανταγωνιστική πρακτική.

Τέλος σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί, εφόσον της ζητηθεί, να συνεκτιμήσει την αδυναμία της επιχείρησης να πληρώσει το πρόστιμο σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News