ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ 

Prodea: Μπαίνει στην αγορά κατοικίας με επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ 

Τις πρώτες της επενδύσεις στην αγορά κατοικίας δρομολογεί η Prodea Investments έχοντας προετοιμάσει ένα πλάνο ύψους 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Η αρχή πρόκειται να γίνει με πέντε οικιστικά project στην Αττική, τα οποία αναπτύσσει σε στρατηγική συνεργασία με ειδικευμένη ομάδα developers. 

Είναι γνωστό πως η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία σχεδιάζει την ανάπτυξη και ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή τους Ελληνικού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την επένδυση στο Ελληνικό τα πέντε αυτά οικιστικά projects, σύμφωνα με τα στελέχη της Prodea, θα στοχεύουν στην μέση ελληνική οικογένεια.  

Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά των πέντε οικοπέδων, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές κυρίως των Βορείων Προαστίων με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα περίπου 17 εκατ. ευρώ. Το κόστος ανάπτυξης των οικιστικών συγκροτημάτων υπολογίζεται στα περίπου 40 εκατ. ευρώ και έτσι στο σύνολο της η επένδυση θα φτάσει τα περίπου 60 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση θα προχωρήσουν και άλλα projects που θα περιλαμβάνουν από πολυτελείς έως και φοιτητικές κατοικίες. 

Τα πρώτα πέντε οικιστικά projects βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, και αναμένεται να βγουν στην αγορά μέσα στους επόμενους 18 με 36 μήνες. Από τις περίπου 60-70 οικιστικές μονάδες οι περισσότερες θα πουληθούν, ενώ οι υπόλοιπες θα δοθούν για ενοικίαση. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα δοκιμάσει και το μοντέλο Built To Rent. Όπως είπε ο CEO της Prodea, Άρις Καρυτινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα νέα γραφεία της εταιρείας το συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων είναι ουσιαστικά άγνωστο στην αγορά και μένει να φανεί το αν θα μπορέσει να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις, της τάξης του 7%.

Οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 790 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Prodea και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο (μέσω της κοινοπραξίας με την MVH), σε νέα «πράσινα» κτήρια γραφείων. Η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί και τις εξελίξεις στο Ελληνικό καθώς ενδιαφέρεται για επιμέρους αναπτύξεις όσο τα σχέδια ωριμάζουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το Ελληνικό η Lamda, η Prodea Investments και τα Εκπαιδευτήρια Κωστέας – Γείτονας έχουν συνάψει Μνημονίο Συνεργασίας (MoU) με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό («CGS Ellinikon»).H συνεργασία αυτή προέκυψε στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε η Lamda για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea, η οποία θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις που θα εκμισθώσει στο CGS. 

Κινήσεις για το free float

Σε μετοχικό επιπεδο πρόθεση των βασικών μετόχων της εταιρείας είναι διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της εισηγμένης που σήμερα κυμαίνεται στο 4,7%, καθώς ο βασικό μέτοχο Castlelake να ελέγχει το 95,3%. Αυτό θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με στόχο η ελεύθερη διασπορά (free float) να φτάσει σε πρώτη φάση το 15%. Οπότε προετοιμάζεται η διάθεση ενός 10% σε νέους ιδιώτες επενδυτές, family offices αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτερους θεσμικοί επενδυτές. Πάντως κανένας νέος επενδυτής δεν θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο από 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το σχήμα Invel-Prodea στο πλαίσιο της δεσμευτικής προσφοράς για το Project Skyline της Alpha Bank προσφέρει πέραν των μετρητών και την μεταβίβαση ποσοστού 4% με 5% της εισηγμένης. Αν η συναλλαγή προχωρήσει θα αυξηθεί και το free float της μετοχής. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News