Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 08:32 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Famar: Κέρδη 1,9 εκατ. στην Ελλάδα το 2021

Famar: Κέρδη 1,9 εκατ. στην Ελλάδα το 2021

Μείωση εσόδων, αλλά αύξηση καθαρών κερδών κατέγραψε το 2021 η εν Ελλάδι δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας Famar, ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει στο κυπριακό fund Elements Capital Management και στο private equity Metric Capital Partners. Παράλληλα ο όμιλος Famar, που περιλαμβάνει εκτός από τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα τη δραστηριότητα της σε Ισπανία και Ιταλία, επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη εξειδικευμένων φαρμάκων και μορφών με μεγάλα περιθώρια κέρδους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία ήδη «σκανάρει» την αγορά για εξαγορές εταιρειών του κλάδου.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ελληνικής Famar –περιλαμβάνεται και η θυγατρική της FTLS–, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων, ανήλθε στα 120,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,76% σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, η Famar σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά περίπου 31% στα 1,9 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 6,43%. Η ελληνική εταιρεία προχώρησε εντός του Μαΐου 2022 σε διανομή μερίσματος 3,9 εκατ. ευρώ και σε μείωση και επιστροφή κεφαλαίου 3,6 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το 2022, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους η ελληνική Famar βελτίωσε τα οικονομικά μεγέθη της, με τα λειτουργικά έσοδα αλλά και τα κέρδη να σημειώνουν άνοδο 2,2%.

Υπενθυμίζεται πως η δραστηριότητα της Famar ξεκίνησε στην Ελλάδα (συμφερόντων οικογένειας Μαρινόπουλου) και το 2020 πραγματοποιήθηκε η τμηματική πώληση του ομίλου, με το νότιο μέρος (περιλαμβάνει Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) να καταλήγει στο αμερικανικό York Capital και στο ECM, και το βόρειο τμήμα στη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm. Ωστόσο, η York εξήλθε της επένδυσης προς τα τέλη του 2021, με την ECM αλλά και τη Μetric Capital Partners να εξαγοράζουν το ποσοστό της York. Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδο ομίλου (Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) ο τζίρος της άγγιξε πέρυσι την περιοχή των 220 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να κινούνται στην περιοχή των 17 εκατ. ευρώ. Φέτος, η διοίκηση στοχεύει να υπερβούν τα 20 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 30 εκατ. ευρώ έως το 2025. Εκτός από επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, η Famar εξετάζει την επέκταση των συνεργασιών με υφιστάμενους και νέους πελάτες, ενώ έχει δρομολογήσει επενδύσεις και στον τομέα της διανομής. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα περιλαμβάνουν κέντρο διανομής στη Θήβα, εργοστάσια στον Αυλώνα, στην Ανθούσα και στον Αλιμο. Για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της, η εταιρεία προχώρησε τον Μάρτιο του 2022 στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου συντονιστή της έκδοσης. Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Famar έχει επενδύσει σε ηλιακά πάνελ για την εξοικονόμηση κόστους, ενώ έχει προαγοράσει αποθέματα για την κάλυψη πιθανών ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News