ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Βγήκε από την πρίζα» η αγορά ηλεκτρικών συσκευών

«Βγήκε από την πρίζα» η αγορά ηλεκτρικών συσκευών

Με διψήφια μείωση στον όγκο πωλήσεων έκλεισε το πρώτο τετράμηνο για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζουν και τις σχετικές δαπάνες των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TEMAX το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ο όγκος πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας προϊόντων υποχώρησε κατά 13,12%, προκαλώντας και μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 6,27%. Μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο η αγορά παρουσιάζει περαιτέρω επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, στο τετράμηνο η αξία πωλήσεων διαμορφώθηκε στον κλάδο σε 692,56 εκατ. ευρώ από 738,89 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ πωλήθηκαν φέτος 5.701.997 τεμάχια έναντι 6.563.432 πέρυσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τζίρου και όγκου πωλήσεων καταγράφονται στις μικροσυσκευές κουζίνας (11,35% μείωση τζίρου και 27,32% μείωση όγκου), στα προϊόντα πληροφορικής (υπολογιστές και tablets) με την υποχώρηση του τζίρου να είναι της τάξης του 34,77% και του όγκου πωλήσεων 33,33%.

Η περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς τον Μάιο και τον Ιούνιο αποδίδεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η απουσία μεγάλων αθλητικών γεγονότων και το μη λανσάρισμα νέων μοντέλων προκάλεσε μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των τηλεοράσεων. Επιπλέον, οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι καταναλωτές περιμένουν τα κουπόνια στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανακύκλωση συσκευών οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Το 2021, δεύτερο έτος της ζωής μας με την πανδημία, η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών έκλεισε με αύξηση του όγκου πωλήσεων 8,64% και της αξίας πωλήσεων κατά 22,48%. Ο τζίρος της εν λόγω αγοράς διαμορφώθηκε σε 2,565 δισ. ευρώ έναντι 2,09 δισ. ευρώ το 2020.   

Διαβάστε επίσης: 

Κωτσόβολος: Πού ποντάρει για θετικό 2022, τα κόστη, η ανακύκλωση και τα απούλητα των Ρώσων

Παράταση για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Έως 8 Ιουλίου οι αιτήσεις

Ανακύκλωση συσκευών: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος έως 50%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News