ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις εισπράξεις οφειλών Β2Β εισέρχεται η Intrum

Η νέα εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με δύο βιομηχανικές επιχειρήσεις

Στις εισπράξεις οφειλών Β2Β εισέρχεται η Intrum

Στις εισπράξεις απαιτήσεων από καθυστερημένες οφειλές μεταξύ επιχειρήσεων επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ο όμιλος της Intrum, μέσω νέας εταιρείας που έχει συστήσει με σκοπό τη δραστηριοποίησή του στις B2B (business to business) συναλλαγές, που είναι σε καθυστέρηση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα αγορά στη χώρα μας, στην οποία ο σουηδικός όμιλος διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία μέσω της ανάλογης δραστηριότητας που έχει αναπτύξει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά. και την οποία μεταφέρει στη χώρα μας.

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Intrum B2B Consulting, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, αναμένεται να αναλάβει δράση εντός του Ιουλίου με συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει με δύο βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στον τομέα της είσπραξης καθυστερημένων οφειλών από επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο με νέες συνεργασίες. Αντικείμενο των εργασιών θα είναι η συμβουλευτική και η ενεργός διαχείριση των καθυστερημένων απαιτήσεων, δηλαδή τιμολογίων με πίστωση και εν γένει οφειλών –με εξαίρεση τις μεταχρονολογημένες επιταγές– από μια επιχείρηση σε μια άλλη. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλαμβάνει τόσο τον διακανονισμό οφειλών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ομίλου όσο και τις νομικές ενέργειες για λογαριασμό των επιχειρήσεων πελατών της.

Εμφαση σε πρώτη φάση θα δοθεί στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια που παρακολουθούν την εξέλιξη των εισπράξεών τους συστηματικά και αναζητούν συνεργάτες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερημένων οφειλών. Εκτός από τον κλάδο της βιομηχανίας, αντίστοιχο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι έχει ο κλάδος της ενέργειας, του εμπορίου, των κατασκευών, ενώ στο πελατολόγιό της μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ήδη μέσω της Intrum Hellas ή της Τράπεζας Πειραιώς. Αν και δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καθυστερήσεις στο χονδρεμπόριο αγγίζουν περίπου το 35% του συνολικού της αγοράς και η εμπλοκή εξειδικευμένων εταιρειών θα συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου της καθυστέρησης ή της αθέτησης στην πληρωμή οφειλών.

Ο όμιλος της Intrum δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Intrum Investments, που έχει τοποθετηθεί στην αγορά των συναλλαγών κόκκινων δανείων και της Intrum Hellas, που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια για λογαριασμό επενδυτών ή τραπεζών και κυρίως της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και της Intrum REO Solutions και η Intrum Customer Service Athens.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία αποτελούν τις τρεις στρατηγικές αγορές του σουηδικού ομίλου, καθώς με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία παρήγαγαν περίπου το 35% των λειτουργικών εσόδων το 2021. Οπως έχει επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrum, Anders Engdahl, ως στρατηγική αγορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ομίλου στο πλαίσιο του προγράμματος «ONE Ιntrum». Εκτός από τη διαχείριση πιστώσεων που είναι η μεγαλύτερη για την Intrum, έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα από τα τρία πολύγλωσσα διεθνή γραφεία του ομίλου, τα οποία μαζί με τα γραφεία στη Μάλαγα και το Βουκουρέστι εξυπηρετούν 16 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και το 17% του συνόλου των κλήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά. Το front office στην Αθήνα εξυπηρετεί 8 χώρες και επιπλέον έχουν ιδρυθεί μια σειρά από επιχειρησιακά κέντρα τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas διαχειριζόταν στο τέλος του 2021 συνολικές απαιτήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, διαθέτοντας σημαντική θέση στη διαχείριση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για έξι χαρτοφυλάκια συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 16,6 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω κατά 820 εκατ. ευρώ, με την τιτλοποίηση Sunrise ΙΙΙ, που αναμένεται να ολοκληρώσει τους προσεχείς μήνες η Τράπεζα Πειραιώς και θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, υπό τη διαχείριση της Intrum.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News