Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 08:52
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Intrakat

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Intrakat

Νέα διοίκηση αναμένεται να αναλάβει από τις 15 Ιουλίου τις «τύχες» του ομίλου Intrakat, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και των επιχειρηματιών κ. Δημ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, αλλά και την επικείμενη πώληση επιπλέον ποσοστών σε δύο ακόμα εφοπλιστές. Συγκεκριμένα, σημαντικά ποσοστά μετοχών της Intrakat πρόκειται να αποκτήσουν ο κ. Κώστας Αγγέλου, επικεφαλής της εταιρείας Benelux Overseas, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγραερίου μέσω πλοίων LPG και ο κ. Ηλίας Γκότσης, επικεφαλής της Eurotankers, η οποία ελέγχει έναν στόλο από 14 δεξαμενόπλοια.

Με βάση σχετικές πληροφορίες, συνολικά πρόκειται να «αλλάξει χέρια» το 61% της Intrakat, χωρίς όμως να απαιτηθεί τελικά η υποβολή δημόσιας πρότασης και για το υπόλοιπο ποσοστό της εισηγμένης, καθώς κανένας εκ των επενδυτών δεν θα ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 33,3%. Συγκεκριμένα, οι κ. Μπάκος και Καϋμενάκης, αλλά και ο κ. Εξάρχου, θα αποκτήσουν μέσω της εταιρείας Winex Investments ποσοστό 31,7%, αντί συνολικού τιμήματος 70,2 εκατ. ευρώ, ή 2,95 ευρώ/μετοχή. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσεγγίσει τα 140 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας την εισηγμένη σε επίπεδο άνω των 220 εκατ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 11,73%, σε 2,22 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι ότι η πλευρά Κόκκαλη πρόκειται να διατηρήσει ποσοστό 5,09%, εξέλιξη που φέρεται να ικανοποιεί και την πλευρά της Winex.

Παράλληλα, ο κ. Γκότσης θα αποκτήσει ποσοστό 15,7%, ενώ ο κ. Αγγέλου ένα επιπλέον 13,6%, με πωλητές τους κ. Θεοδωρίδη, Λαζαράκη, Σουρέτη και Στασινόπουλο. Το τίμημα είναι επίσης 2,95 ευρώ/μετοχή. Το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει σύμφωνους τους μετόχους της Winex, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες ημέρες διαμήνυαν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας, θα πρέπει να εκληφθεί ως «σημάδι» ότι έχουν ληφθεί εξασφαλίσεις/ βεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν εσωτερικές «κόντρες», όπως συνέβη με την περίπτωση της επένδυσής τους στην «Ελλάκτωρ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας στην Intrakat, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναλάβει ο κ. Αλ. Εξάρχου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Πέτρο Σουρέτη, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος του κ. Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του, καθώς δεν συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις, ούτε ως μέτοχος, αλλά ούτε και ως μέλος της διοίκησης.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά των νέων μετόχων της Intrakat, στόχος είναι η μετάβαση στο νέο καθεστώς να είναι ήπια. «Δεν πάμε στην Intrakat ως κατακτητές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η νέα διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το μέλλον της εταιρείας στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη βελγική Parkwind για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, οι μέτοχοι της Winex Investments, Δημ. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου, ανέφεραν ότι «η Intrakat, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της διαχείρισης απορριμμάτων και του real estate, ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της. O κ. Εξάρχου προσέθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της Intrakat, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Αλλάζει χέρια το 61% – Οι νέοι μέτοχοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News