Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 10:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκρέκας: Οριζόντια η επιδότηση ρεύματος τον Ιούλιο – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια 

Σκρέκας: Οριζόντια η επιδότηση ρεύματος τον Ιούλιο – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια 

Επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης, θα δώσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

«Η κυβέρνηση διευρύνει την πολιτική της για μείωση των τιμών στου λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος, καλύπτοντας το 84% της αύξησης», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως οι επιδοτήσεις αυτού του μήνα θα φτάσουν τα 722 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο. 

Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης,

  • με 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και
  • με 240 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τους δικαιούχου κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ), που καλύπτει το 100% της αύξησης 

Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά Μεγαβατώρα απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα .

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα .

Από τον Αύγουστο αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα αλλαγής παρόχου χωρίς καμία επίπτωση. 

«Η πολιτική μας αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων μας από τον  προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ενώ έχουμε διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενεργειακή επάρκεια

Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια ο κ. Σκρέκας είπε πως η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια ώστε να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε συνθήκες διακοπής του αερίου από τη Ρωσία. Σημείωσε πως κατέπλευσε η πλωτή δεξαμενή στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται η χωρητικότητα της. Σε πλήρη διαθεσιμότητα είναι και οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία και η Πτολεμαϊδα 5, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Σε ετοιμότητα είναι και οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου για εναλλαγή του καυσίμου τους σε ντίζελ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News