ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιώσιμα κτίρια, ΑΠΕ και smart city στο Ελληνικό: Τα σχέδια της Lamda Development μετά το πράσινο ομόλογο 

Βιώσιμα κτίρια, ΑΠΕ και smart city στο Ελληνικό: Τα σχέδια της Lamda Development μετά το πράσινο ομόλογο 

Στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της αλλά και των σχεδιαζόμενων κτιρίων στο Ελληνικό θα κατευθυνθούν σχεδόν τα μισά κεφάλαια που θα αντλήσει η Lamda Development από το «πράσινο» ομόλογο ύψους έως 230 εκατ. ευρώ. 

Μ’ αυτό τον τρόπο, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία θα διασφαλίσει την εναρμόνιση της με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε πιστοποίηση των ακινήτων της σε θέματα αειφορίας. Πρόκειται για κίνηση κομβικής σημασίας ενόψει και της αξιοποίησης των εμπορικών κέντρων, μέσω της Lamda Malls, αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πως οι διεθνείς πιστοποιήσεις όπως οι LEED και BREEAM θεωρούνται πλέον προαπαιτούμενα για τους επενδυτές ακινήτων. 

Εξάλλου, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τα ακίνητα της Lamda Development. Σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η αγορά έργων ΑΠΕ που σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει από το πράσινο ομόλογο η εταιρεία. 

Ο τρίτος πυλώνας του επενδυτικού σχεδίου αφορά στην ανάπτυξη «έξυπνων εφαρμογών» στο Ελληνικό. Όπως έχει δηλώσει ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου στόχος είναι η δημιουργία μιας Έξυπνης Πόλης στην περιοχή του Ελληνικού προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

«Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα με εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών και με καινοτομίες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό. Θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, σε όλη την έκτασή του, με αισθητήρες και συστήματα ελέγχου που θα αναλύουν δεδομένα και θα ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», είχε πει ο κ. Αθανασίου κατά την ανακοίνωση της επιλογής της Deloitte ως συμβούλου για τις smart city υπηρεσίες. 

Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, για τις επενδύσεις της κατηγορίας “πράσινα κτίρια” θα διατεθεί ποσό ύψους από 85 εκατ. έως 110 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων, μέχρι το τέλος του έτους 2025. 

Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του ομίλου. Δηλαδή, τα κεφάλαια μπορούν να κατευθυνθούν τόσο στα εμπορικά κέντρα της εταιρείας όσο και στα νέα κτίρια που αυτή θα αναπτύξει στο Ελληνικό. 

Με τις εργασίες που θα χρηματοδοτηθούν τα κτίρια τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου. 

Οι επενδύσεις σε βιώσιμα κτίρια και βιώσιμους αστικούς εξωτερικούς χώρους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε κτίρια, που θα λάβουν τις διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας LEED «Silver» ή παραπάνω, BREEAM «Very Good» ή παραπάνω, εφαρμογή οικονομικά βέλτιστων μεμονωμένων ή δέσμης μέτρων ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων που βελτιώνουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, όπως η προσθήκη μόνωσης σε υφιστάμενα στοιχεία του κελύφους των κτιρίων, η εγκατάσταση, αντικατάσταση, συντήρηση και επισκευή συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (HVAC) και θέρμανσης νερού, με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και η εγκατάσταση και αντικατάσταση ενεργειακά αποδοτικών πηγών φωτισμού, η εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. 

Πράσινη ενέργεια 

Κεφάλαια της τάξης των 65 εκατ. με 85 εκατ. ευρώ από το ομόλογο αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες κ.α.). Οι επιλέξιμες ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά την ηλιακή, την αιολική, τη γεωθερμική και  την υδροηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές. 

Έξυπνες πόλεις 

Τέλος, κεφάλαια ύψους από 45 εκατ. έως 60 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους 2025 για επενδύσεις που αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο Ελληνικό με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων. 

Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ομολόγου, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Κλειδί» το Ελληνικό για τα νέα μεγάλα οδικά έργα της Αττικής 

Lamda Development: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς για το πράσινο ομόλογο

Lamda Development: Την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News